Buurtschap Poteind bouwt een eigen loods

ZUNDERT – Op het nieuwe bedrijventerrein Beekzicht in Zundert verrijst het skelet van een loods. De eerste wandplaten worden reeds geplaatst. Op het hoogste punt wappert de vlag van Buurtschap Poteind. ,,Het waait hier altijd, een tent was op deze plek geen optie”, legt Ad van Hassel van het buurtschap uit.

Niet alleen de wind speelt hier parten, er moest ook rekening gehouden worden met de algehele uitstraling van het bedrijventerrein. Dat kan ook niet met een tent. Er moest dus een flinke investering gedaan worden. ,,En dan kun je het maar beter meteen goed doen en de voor ons perfecte loods op papier zetten.” Met centraal de bouwplaats voor de Corsowagen, voldoende werkplaats, met materiaalopslag, met een eigen kantine.

Het geld is er middels crowdfunding uit de buurt. Door de lange aanlooptijd naar de daadwerkelijke bouw toe, wisten ze ook al een flinke som te sparen. ,,We hielden er ook rekening mee bij de bouw van eerdere wagens. We zijn iets prijsbewuster geweest.” Ook dit jaar is gekozen voor een iets kleinere wagen. ,,Je moet soms een stapje achteruit zetten om er twee vooruit te zetten. We zien dit overigens niet als tussenjaar; er zitten absoluut leuke en mooie aspecten in onze wagen.” Op lange termijn, verwacht Van Hassel, zullen de kosten niet veel schelen met dat van een tent. ,,De zeilen gaan kapot, de veiligheidsregels worden strenger. Ook de opslag van je materialen kost geld, dat valt voor ons straks weg.”

Poteind wil eind mei beginnen met bouwen, zoals ze ieder jaar doen. ,,Dan is het in ieder geval al wind- en waterdicht, maar nog wel een veredelde tent”, grijnst Van Hassel. Of andere buurtschappen zullen volgen is nog maar de vraag: het verkrijgen van een vergunning is lastig. Ook dit kavel had een bedrijvenbestemming, maar begin dit jaar is er toch een uitzondering in de procedure gemaakt.

Hoe het eruit komt te zien? ,,Daar zijn we nog mee bezig. Er komt een voorzetgevel; alle bedrijven hier moeten aan eisen voldoen, dus ook wij moeten nadenken over uitstraling.” De loods is ver naar achteren geplaatst, de voordeur is hoog. De wagen kan op die wijze eenvoudig naar buiten rijden en de bocht nemen. Kan Poteind de loods ook verhuren voor andere doeleinden dan de wagen? ,,Dat kan niet zomaar. Je moet het voor jezelf ook werkbaar houden en het moet zijn doel niet voorbij schieten, maar we zullen in de toekomst echt wel kijken of we er alsnog wat geld mee kunnen verdienen.” Buurtschap Poteind zal binnenkort een wedstrijd uitschrijven om de loods een naam te geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »