ETTEN-LEUR – Wie vernielde in de nacht van 9 op 10 februari 2019 een ruit in een Nightliner van Arriva? Alles wijst op de 18-jarige Damian van W. uit Etten-Leur. Hij stond dinsdagmiddag voor de politierechter in Breda.
Van W. en twee vrienden hebben die avond flink gedronken en zijn op weg naar huis. Ze zitten achterin de bus, Van W. aan het raam. Ze praten, zonder opvallend aanwezig te zijn. Op beelden zou te zien zijn dat zijn arm richting een lifehammer gaat. Drie minuten later wordt de ruit ingetikt. Niet te zien op de beelden, wel dat reizigers plots verschrikt die richting opkijken.
Bij de Spoorlaan worden ze opgewacht door de beveiliging. ,,Wij stonden al bij de deur toen we de tik hoorden. We hebben er niets mee te maken”, legt Van W. uit. Het hamertje is wel door één van hen gepakt, erkent hij. ,,Maar ik ga echt niet zeggen wie dat was.” Ook de vraag wie nog meer aan het raam zat, weigert hij te beantwoorden. De loyaliteit van Van W. is wrang, want één van zijn vrienden verklaart dat Van W. het gedaan heeft.
De advocaat van Van W. vindt het onbegrijpelijk dat er geen beelden zijn. ,,Want die heb ik op het politiebureau wél gezien. Ze lijken verdwenen. Die beelden leveren geen bewijs, want er ís geen bewijs dat mijn cliënt het gedaan heeft.” Hij stelt dat er alternatieve scenario’s mogelijk zijn, die Van W. kunnen vrijpleiten. De rechter is ook verbaasd over de afwezigheid van de beelden, maar stelt dat deze wel erg nauwkeurig omschreven zijn in het proces verbaal.
De beveiliger die Van W. aanhield hoorde vooral het lawaai, maar zag niets. Hij stelt wel dat de jongens pas na die klap naar de uitgang van de bus liepen. Een jongen met een opvallende bontkraag zou de lifehammer gepakt hebben; Van W. erkent dat hij die avond zo’n jas droeg. ,,De omschreven beelden, de verklaring van de beveiliger en de verklaring van je vriend wijzen allemaal op jou. Het lijkt baldadigheid, maar het is wel ernstig”, vindt de officier van justitie.
Zij vindt dat alle verhalen naadloos op elkaar aansluiten. Dat vindt de rechter ook. Gezien zijn blanco strafblad en jeugdige leeftijd, legt ze Van W. een voorwaardelijke boete van 500 euro op. De schadevergoeding á 2250 euro die Arriva eiste wordt niet gehonoreerd, door onvoldoende onderbouwing.