Burchtgaarde, een basisschool met kleur

BREDA – Ruim honderd ouders staan vrijdagmiddag op het schoolplein te wachten op wat komen gaat. Kinderen van basisschool De Burchtgaarde voeren er met jeugdcircus Woenzini een voorstelling op, ter afsluiting van de feestweek. De basisschool viert namelijk haar 25-jarig jubileum.

Het gebouw in de IJpelaar staat er al sinds 1970. ‘Naoorlogs functionalisme’, noemt Erfgoed Breda de bouwstijl. Directeur Johan Traa grijnst. ,,Aan het gebouw kun je niet veel doen; het zijn klaslokalen en gangen. We kijken met de ouders of we binnen meer kunnen creëren. Het aantrekkelijker kunnen maken, wat moderniseren. Dat gaat goed, de ouders zijn hier erg actief.”

Momenteel zit De Burchtgaarde iets in een dipje. Twee jaar geleden gingen hier nog 180 kinderen naar school, momenteel hoopt men nog het 150e kind te mogen verwelkomen. ,,De buurt vergrijst al jaren, maar momenteel zie je juist dat er weer jongere stellen komen wonen.” Traa ziet het bij de voorschool, waar juist wel weer groei zit. Hij maakt zich dan ook niet teveel zorgen. ,,Maar we zullen wel actief onze school moeten laten zien; laten zien wie we zijn en waar we voor staan.” De Burchtgaarde is een van oudsher katholieke school, maar alle geloven zijn hier welkom. Alle kleur is hier welkom. Traa wijst op het logo; een burchttoren met diverse kleuren. ‘Ieder uniek, samen één’, luidt hun slogan.

Hij toont zich trots. Laat foto’s zien van de high-ranja, donderdag. Alle kinderen aan lange, Italiaans-aandoende tafels met zelfgemaakte hapjes. Verhaalt geanimeerd over het uitstapje woensdag, naar de kinderboerderij en het speelbos. Prijst zich gelukkig met de ouders, die de kinderen erheen brachten. ,,Weet je. We blazen hier nooit hoog van de toren, zijn eigenlijk veel te bescheiden hier. Maar soms mag zoiets best gezegd worden”, legt hij uit. ,,Maar nu moet ik me snel omkleden voor het circus. Ik ben de baron, de grote baas, met een mooie krulsnor”, glimlacht hij, om vijf minuten later het schoolplein te betreden en door ruim honderd ouders enthousiast verwelkomd te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »