Buffelrug is schattig, klein, dik visje

OOSTERHOUT – ‘Puur promotie van onze hobby’, noemt voorzitter Jan Wildeboer de Nieuwjaarsbeurs van Aquariumvereniging De Siervis. Zeker vijfhonderd bezoekers bezochten het evenement in het Oelbert Gymnasium. Ter inspiratie, ter lering en voor aankopen voor het thuisaquarium.

Ruim 4 kilometer verderop ‘stroomt de Congo door Oosterhout’. In het Milieu Educatief Centrum (MEK) is een flink aquarium geplaatst door De Siervis, waar diverse vissen uit het Afrikaanse land rondzwemmen in hun biotoop. Een tegenvaller, noemt bezoeker Werner Frigge uit Kerkrade het. ,,Het is niet speciaal, niet genoeg om 170 kilometer voor te rijden in ieder geval”, klinkt het teleurgesteld. De 75-jarige Frigge is al 40 jaar voorzitter van Aquariumvereniging Kerkrade, waarmee het niet goed gaat. ,,De mensen nemen nog wel vissen in huis, maar willen zich niet meer aansluiten. Halen hun informatie gratis van internet.” Dat herkent Wildeboer wel, maar door sprekers te halen en doe-avonden te organiseren waarbij ook niet-leden welkom zijn is De Siervis springlevend. ,,Je moet meebewegen, de hobby zelf is nog altijd populair. Veel informatie op internet is onbetrouwbaar, wij kunnen wel helpen.” De Siervis is met 45 leden één van de grotere verenigingen van Brabant; dat aantal is al jaren stabiel. ,,Het vergrijst wel wat, hoewel we ook jonge aanwas hebben.”

Want ja: welke vissen kunnen samen? En in welke temperatuur, welk type water, welke beplanting en wat voorverlichting? En wat eet welke vis? Bram van Heijnsbergen uit Zevenbergen koopt twee dwergkogelvissen op de beurs. ,,Volgens de verkoper kunnen ze samen met de vissen die ik al heb. Ik heb mijn aquarium pas een jaar. Wilde graag huisdieren, maar ben allergisch voor haren”, legt hij uit. De informatie haalt hij vooral van internet. ,,Er zijn een aantal YouTube-kanalen van Amerikanen die erg inspirerend zijn.”

Anke van Dijck is samen met haar vriend Jens Schoeters vanuit Antwerpen naar Oosterhout getogen voor deze beurs. ,,Ik had al een tijdje contact met een handelaar in Nederland over een buffelrug”, legt Van Dijck uit. ,,Een schattig, klein, dik visje met een prachtige kleur. Ik heb ‘m zojuist aangeschaft.” Ze leest boeken, raadpleegt het internet en wint zo informatie in. ,,Het is nooit één bron, maar meerdere zienswijzen. Daarna kijk ik wat het meest logische is in onze situatie.” Hoe ze haar nieuwe buffelrug gaat noemen? ,,Dat ligt aan het karakter. De komende dagen ga ik eens kijken hoe het zich manifesteert; dan kies ik een passende naam.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven