Bredase kerken klinken eensgezind

BREDA – De Grote Kerk, de Catharinakerk, de Waalse Kerk en de Antonius Kathedraal luiden vanavond van zeven tot kwart over zeven gezamenlijk de klokken. Zoals -op het moment van schrijven- 143 kerken dat landelijk zullen doen. Het betreft een applaus voor de zorg, een steun voor de thuisblijvers, een signaal van hoop. ,,Het centrum van Breda is nu doodstil, er komt haast geen geluid vandaan. Dat maakt het extra bijzonder. Ik denk dat het geluid ver zal reiken; in principe haalt één kerkklok ongeveer drie kilometer”, zegt Theo Kloet van het Klokkenluiders Gilde.

‘Wie thuis is en de klokken hoort luiden kan een kaars voor het raam of een lantaarn voor de deur zetten, als teken van verbondenheid met elkaar’, valt te lezen op http://www.klokkenvanhoop.nl. Dinsdagavond, bij het applaus om acht uur, luidden de klokken ook al.

,,Wij doen het centrum, maar ik hoor dat Princenhage, Etten-Leur en Prinsenbeek ook al meedoen”, zegt Kloet. Dat de vier centrumklokken tegelijk luiden is bijzonder. Het werd al eens gedaan na de aanslagen bij Charlie Hebdo en met de Kristallnacht. De kerkklok heeft van oudsher de functie om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te ondersteunen. De meeste klokken werken overigens middels een motortje, die ter plekke wel aangezet moeten worden. ,,Alleen de Waalse Kerk moet handmatig. De Antonius Kathedraal is altijd met een motortje, maar voor de Grote Kerk moeten we toch echt naar boven.”

Vooralsnog wil het initiatief Klokken van Hoop de kerkklokken iedere woensdagavond laten luiden. De data 18 maart, 25 maart en 1 april liggen in dat opzicht al vast. Kerken kunnen zich aanmelden via de website van Klokken van Hoop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven