BREDA – ,,We willen hiermee zoveel mogelijk mensen blij maken en we gaan hier door tot het op is”, zegt Johan de Vos namens Koninklijke Horeca Nederland (KHN), regio Breda. Hij wijst op de tafels en de kratten vol goederen op de parkeerplaats van Strand Binnen. Fruit, brood, vlees, zuivel, groenten: het wordt in pakketten gedaan en middels busjes of auto’s naar diverse adressen gebracht. ,,Dat is met gemak een paar honderd kilo aan vers voedsel. Diverse cateraars sloten zich ook spontaan aan bij deze weggeefactie”, zegt De Vos.
Zondagavond moesten alle horeca dicht. Al gauw werd besloten al de bederfelijke waar aan het Amphia Ziekenhuis en de Voedselbank te schenken. ,,Het Amphia vond het prachtig, maar ze hebben hun eigen voedselvoorziening en hebben vriendelijk bedankt uit veiligheidsoverwegingen. We hebben het uitgebreid; ook hulpbehoevende mensen mochten zich aanmelden.” De Bredase én Tilburgse Voedselbank toonden zich dankbaar, maar onder zeer strikte voorwaarden over de goederen: de verpakkingen moeten nog gesloten zijn en de producten mogen niet binnen de kortste keren bederven. ,,Daarom kunnen we haast niets aannemen. De spullen zijn afgeleverd aan de horeca en dus uit een bepaalde verpakking gegaan. We moeten ons echt aan zeer strenge eisen houden”, legt Emine Kaya van de Bredase Voedselbank uit.
De busjes van evenementenbureau Oosterhout Eventing rijden af en aan, net als meerdere spontane vrijwilligers met een auto. ,,Die busjes staan anders toch stil, want ook voor ons is er geen werk meer. Zo kunnen we alsnog helpen en dienstbaar zijn. We worden op pad gestuurd en rijden gewoon de hele dag van hot naar her”, leggen Tony Schapendonk en Joep van Oosterhout van het bedrijf uit. Marielle Yocarini uit Prinsenbeek zag de geste van de horeca gisterenavond op social media. ,,Ik besloot me direct te melden om te gaan helpen. Ik heb een auto, ik heb de tijd, dus waarom niet? Ik ben hier met mijn twee zoontjes en we helpen gewoon zolang het nodig is.”
Dat het kabinet deze maatregel invoer, was voor de horeca geen volslagen verrassing. ,,We hebben als Bredase horeca dagelijks contact met elkaar gehad en wisten dat dit er aan kon komen. We zijn er voor elkaar. Iedereen was op de hoogte hoe zo’n situatie aangepakt moest worden, dus dat ging zondagavond heel goed en gestructureerd. En ook met een actie als dit wijzen alle neuzen dezelfde kant op. Die communicatielijnen onderling werken bij zoiets echt optimaal.”
Daan van Eendenburg van Oosterhout van Zeezicht poogt vanuit een busje een en ander te coördineren. ,,Ik ben de hele nacht bezig geweest met de mailtjes. We vragen de mensen naar leeftijd en naar uit hoeveel mensen het huishouden bestaat; de echte urgentie zit ‘m vooral dat het bederfelijke voedsel weggaat en dat dit op de goede plekken terechtkomt. Het gaat nu niet alleen naar individuen en gezinnen, maar ook naar bijvoorbeeld het Annafrijhuis en woonzorghuizen”, legt ze uit.
Wethouder Daan Quaars komt een kijkje nemen. ,,Om te zien wat er in de stad gebeurt maak ik een rondje, maar ik houd wel afstand. Het is bijzonder mooi dat de horeca zich zo verenigt en zo opstelt. De credits gaan naar iedereen van hen, want vergeet niet dat zij hiermee ook enorme tikken krijgen.”