BredaPhoto geeft stof tot nadenken
BREDA – Nee, concrete cijfers zijn nog niet voorhanden. Maar BredaPhoto loopt ‘goed op schema’, met nog een week te gaan. ,,We vullen de plattegronden op alle locaties met enige regelmaat aan”, weet Marianne Robben van de organisatie, waarmee ze maar wil aangeven: iedere locatie wordt goed bezocht. Op social media worden vooral De Koepel en Backer & Rueb volop gedeeld, als fotogenieke plekken in de stad.
In het Stedelijk Museum is de tentoonstelling Artificial Impressions te zien. ‘De foto als een bewijs van echtheid staat ter discussie’, valt te lezen. Met Photoshop of een soortgelijk programma is deze immers te verdraaien, zonder dat dit direct zichtbaar hoeft te zijn.
,,Het idee dat je met foto’s de waarheid kunt vertellen, maar ook kunt manipuleren vind ik interessant. Je leert kritischer en anders te kijken”, merkt de Vlaamse Inge Sterckx op. Ze zijn met ongeveer dertig studenten van Academie Lier naar Breda afgereisd. ,,BredaPhoto staat hoog aangeschreven. Onze lerares heeft ons hier naartoe genomen en het is razend inspirerend.” Het groepje genoot van De Koepel. Van de expositie, maar minstens zoveel van het gebouw. ,,De stad zelf is natuurlijk prachtig, ik kijk mijn ogen uit.”
Opvallend: veel bezoekers lopen rond met eigen apparatuur. BredaPhoto inspireert fotografen, zoveel is duidelijk. Een stel uit Bergeijk verwondert zich over de ontwikkeling van het genre. ,,Nabewerking speelt een steeds grotere rol. In het Stedelijk Museum wordt dat overdreven, maar toch. Zelf zou ik het niet doen”, klinkt het ietwat weifelend. De twee zijn wat laat in Breda gearriveerd. ,,Jammer, we redden het niet om de hele ronde te doen.”
Inspiratie is wel het toverwoord. Stof tot nadenken. In het Bredase straatbeeld worden, in het kader van BredaPhoto, vragen opgeworpen. ,,Dat het opslaan van data vervuilender is dan het vliegverkeer. Dat wist ik niet, dat blijft in mijn hoofd zitten”, zegt een man.
En stemt soms ook tot weemoedigheid. Els Leysen woont nabij Antwerpen en bezoekt samen met een vriendin het festival. ,,Je wordt er niet vrolijker van”, verzucht ze. ,,Eigenlijk zeggen ze: de techniek neemt het steeds meer over en als je daarin niet meegaat, word je geanonimiseerd. Eigenlijk zie ik hooguit in de medische wetenschap een voordeel. Op andere gebieden betwijfel ik dat.”
Tijdens de herfstvakantie -van 13 tot en met 21 oktober- organiseert het Stedelijk Museum ‘Brakken in Actie’, waarin protesten en demonstraties van weleer als voorbeeld dienen. Hoe uit je je ongenoegen? Of juist je genoegen? En hoe zet je deze boodschap helder op een poster?