Bredanaars en hun fiets gevangen in een boek

Bredanaars en hun fiets gevangen in een boek

BREDA –Anderhalf jaar geleden startten Martijn Geervliet en Koen van Neerven hun zoektocht naar Bredase fietsverhalen. Nu is daar het boekwerk ‘Heel 076 Fietst’; zeventig uiteenlopende Bredanaars geportretteerd met hun passie.

Geervliet is verkeersdeskundige bij de Gemeente Breda en is daar onder andere verantwoordelijk voor het project 076 Fietst. ,,Dan merk je in het dagelijks leven hoeveel Bredanaars met fietsen hebben.” Van Neerven is zelfstandig verkeerskundig adviseur en bovendien fotograaf. ,,We kennen elkaar van het werkveld, maar dit is wel echt ons eigen liefhebbersproject”, stelt Van Neerven.

In eerste instantie is er een wensenlijstje met prominente Bredanaars, maar het duo vindt op straat de echte mooie verhalen. ,,In het begin was de eis voor een foto: een persoon en z’n fiets. We merkten al snel dat dat ook wat saai zou gaan worden, dus werd ook de omgeving belangrijk: Breda”, vertelt Van Neerven. Niet alle foto’s zijn overigens van Van Neerven afkomstig. ,,We kregen foto’s aangeleverd waarvan het zonde zou zijn als we die niet zouden gebruiken.”

Van Neerven bladert door het boek en blijft even hangen bij het verhaal van Mario Kruiswijk. ,,We liepen door Brabantpark en zagen twee mensen schuilen met hun fiets voor de regen. Ze waren bezig Pokémons te verzamelen”, wijst hij op de foto.

Ook Laurens de Kwant werd spontaan gevonden. De middelbare scholier heeft een echte NAC-fiets, een collectors item die zijn vader via een veiling voor hem kocht. Met de fiets bezoekt hij graag de opbouw van evenementen. ,,Twee jaar geleden toog hij in al z’n onschuld met z’n NAC-fiets naar Tilburg, om de opbouw van de kermis gade te slaan. Kermisexploitanten hebben ‘m toen voor de zekerheid toch maar in bescherming genomen.” De Kwant is zo verguld met zijn plekje in het boek, dat Van Neerven en Geervliet hem het eerste exemplaar gegeven hebben.

Ook Nick Uittenbogaard van Inck Tattoos was een toevalstreffer. ,,We kwamen van Ad Baelemans van Catch ’22 af. We liepen langs de tattoo shop van Nick en zagen een zelfontworpen fiets in zijn etalage. Nick fietst zelf nauwelijks, maar vindt het mooi om iets te creëren. Wat hij wil zeggen met die fiets in zijn etalage: je krijgt geen standaardtattoo, maar een uniek kunstwerk.”

Wat Van Neerven en Geervliet vooral trots maakt is de ontstane dynamiek van het boek. ,,Eigenlijk wilden we het boek rond Sinterklaas vorig jaar uitgeven. Alles was af, maar het voelde nog niet af. De algehele sfeer van het boek was nog niet goed genoeg. Samen met onze grafisch ontwerper Niek Jan Tops hebben we alles nog eens onder de loep genomen. Nu staat er een eindproduct waar we helemaal achter staan.”

Wat de zeventig geportretteerden vooral duidelijk maakten aan Geervliet en Van Neerven: een fiets is voor veel mensen een way of life. ,,En daar zijn weer zoveel subculturen in. Dat maakt het toch erg fascinerend.” De twee zijn meer dan trots op het eindresultaat. ,,Nu moeten we het loslaten. Nog steeds zie ik elke dag een verhaal, krijg ik nog steeds ideeën. Maar zoals het er nu ligt is het eigenlijk perfect.”

KADER

‘Heel 076 Fietst’ is vanaf nu te koop á €19,90 bij de meeste boekhandels in Breda. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij fietscafé Kamu, Vintage Vedette en Brandpunt. Geervliet en Van Neerven staan bovendien op 5 juni op de fietsmarkt bij Podium Bloos het boek te verkopen. Deze fietsmarkt is onderdeel van FietsFiesta Breda, van 28 mei tot en met 5 juni. Andere onderdelen van het festival zijn een fietsroute langs alle muren van Blind Walls Gallery, een huiskamerroute, een wielerquiz, een filmavond, een BMX-jam in Pier15 en een Brabant Bike Battle, ook bij Podium Bloos. Het hele programma is te raadplegen op www.fietsfiesta.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »