Breda Loco’s ontrollen meest bijzondere spandoek ooit

BREDA – Zondagavond legde Leon Deckers van de Breda Loco’s de laatste hand aan het ‘meest bijzondere spandoek dat we ooit gemaakt hebben’. Ook NAC staat dinsdag voor aanvang van het bekerduel met FC Emmen stil bij de 75 jaar bevrijding van de stad. Van de regio. De Loco’s zijn er maanden mee bezig geweest: een enorm doek á 40 bij 24 meter, met een welgemeend ‘dzięki’ -Pools voor ‘dank’-, rolt straks de B-Side af. ,,Ze hebben hier zoveel tijd, energie en passie ingestoken: het vormt wat ons betreft straks echt de hoofdmoot”, zegt Matthias van Wettum van NAC.

De club heeft haar stadion voor de gelegenheid voor één dag omgedoopt tot het Stanisław Maczek Stadion; ook de stadionnaam op de gevel wordt aangepast door de Loco’s. Nabestaanden van Poolse soldaten verzorgen straks symbolisch de aftrap, terwijl het doek naar beneden op de B-side naar beneden daalt., ,,Het draait echt om de Polen en de 1e Poolse Pantserdivisie in het bijzonder”, legt Deckers uit, die de beeltenis ontworpen heeft. De foto van de Poolse soldaten die op het doek prijken is een bekende. ,,Van de Poolse Parade op de Grote Markt. Dat was volgens mij op 11 november 1944”, zegt hij. Op die foto dragen de soldaten witte chrysanten. ,,Maar er bestaan nu speciale Maczek-tulpen. Een rood blad met een witte rand. Dat is er nog aan toegevoegd.”

Deckers ging zelf alle Poolse begraafplaatsen in de omgeving af. In Breda, Oosterhout, Den Hout, Werkendam. Om namen te noteren. Hij verifieerde bij de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland en vervolledigde zo zijn informatie. ,,Die namen moesten helemaal perfect zijn, ook qua spelling. Uiteindelijk vond ik er ruim driehonderd, die allen keurig verwerkt zijn op het doek. We willen onze dankbaarheid voor hun opofferingen op deze wijze laten blijken.”

Het geel-zwarte doek zou er sowieso komen, benadrukt Deckers. Als deze bekerwedstrijd er niet was, zou het aanstaande vrijdag in de thuiswedstrijd tegen de Go Ahead Eagles worden gebruikt. ,,Maar toen bleek dat NAC op nota bene 29 oktober een wedstrijd speelde, hebben we het overleg met de club gezocht. We vonden echt dat er iets mee gedaan moest worden.”

Het initiatief kwam dus van de supporters, NAC reageerde laaiend enthousiast. Deckers, grijnzend: ,,Ze trokken de grens bij tanks op het veld.” Bij NAC stond de datum ook roodomcirkeld in de agenda. ,,Het is precies de dag dat Breda bevrijd werd. NAC is de afsluiting van een dag vol herdenkingen, we zijn een soort slotact”, zegt Van Wettum. En Deckers: ,,De bevrijding is cluboverstijgend. NAC is Bredaas, Breda gaat ons aan het hart. De Polen hebben voor ons gevochten, daar kunnen we niet dankbaar genoeg voor zijn.” Hijzelf bezocht dit weekend vele herdenkingen. Voelt zich nauw betrokken bij zijn stad. Bij de bevrijding. Bij de Polen.

,,We wilden wel een goede balans vinden. Geen overkill, maar er toch wat mee doen. Ietwat aangepaste muziek en gewoon een mooi eerbetoon voor de wedstrijd”, zegt Van Wettum. ,,De focus ligt op de wedstrijd en op het fraaie doek dat de Breda Loco’s straks van de B-Side laten zakken.”

Het doek zal overigens geen kort leven beschoren zijn. Het zal door de Breda Loco’s geschonken worden aan de Generaal Maczek Memorial, naast het Pools Militair Ereveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »