Blues & Rock Weekend Oosterhout wordt steeds kleiner, maar de liefde voor de muziek blijft

OOSTERHOUT – Zestien optredens op vijf podia: vrijdag start de 32e editie van het Blues & Rock Weekend in Oosterhout. En hoewel het ieder jaar wat kleiner wordt, blijft het recept intact: blues en rock, van intiem tot feest. Jan Schellekens van café Oud Brabant weet ongeveer wanneer je waar moet zijn.

In vergelijking met vorig jaar valt er één locatie weg. De Schelpentuin, omdat het evenement dit jaar zo laat plaatsvindt. En dus is het, naast Oud Brabant, te doen in De Beurs, D’Apotheek, De Pub en in De Fwajee, in De Bussel. ,,In De Schelleboom staat zondag de Dieter van der Westerband. Is geen onderdeel van het festival, past wél in hetzelfde straatje”, weet Schellekens.

Het verhaal is bekend: een festival dat sinds 1988 speelt, maar die door het overvolle festivallandschap overspoeld wordt. Kleiner en ook steeds minder in trek raakt. De fanatieke horecabazen blijven het volhouden, hoewel het nauwelijks rendabel is. ,,Je kan het zien als een pr-kwestie. De opening van het seizoen”, zegt Schellekens. 

Hij pakt het programma erbij. Mijmert. ,,Muziek is een andere beleving geworden. Vroeger was het goed luisteren en kijken. Nu moet het een feestje zijn”, zegt hij.

Maar blues is meer dan een liedje. Het is emotie. De diepere ellende. ,,Emotie werkt steeds minder. Men luistert streams. Liedjes. Zo raak je minder emotioneel betrokken bij een artiest.” 

Hij lepelt op: je hebt zij die muziek maken en je hebt entertainers. En: je hebt bands die het allebei kunnen. ,,De Norman Beaker Band weet hoe het moet”, geeft hij als voorbeeld. Zij staan vrijdag om 21:00 uur in D’Apotheek. ,,John Klaver is een gigant, met het gevaar dat hij soms teveel in de jazz gaat zitten, dan kan het moeilijk worden voor het publiek. Als het werkt, is dat een fantastische afsluiter van de vrijdag in Oud Brabant.” Ook tipt hij Delicious Surprise in De Pub, om 22:00. ,,Beth Hart-songs door Oosterhoutse muzikanten.”

Zaterdag is er genoeg te beleven en te ontdekken, zegt Schellekens. Multi-instrumentalist Lil Jim staat zowel zaterdag als zondag ’s middags in De Beurs (16:00 uur). ,,Dat is een bucketlistdingetje. Echte entertainers, die goede muziek maken en het publiek enorm goed weten te bespelen.” De VandeVenBand is de afsluiter van ruilbeurs Blue Crate Vintage Vinyl in de Fwajee. ,,Dat is de top van Nederland. Zijn stem is zo doorleefd. Echt, alsof hij 20 whisky en 38 sigaren op heeft, zo mooi. Hij is daar expres neergezet om de zaterdag op de juiste manier af te trappen.” Stef Paglia Trio, ‘waarschijnlijk de beste gitarist van België’, staat in Oud Brabant om 21:00 uur. In De Pub staat de stevige pop van Blues Avenue; Popcorn is vrolijke rock en soul, ,,Een vreemde eend in de bijt, omdat het zo vrolijk is.” Almost Cocker om 22:00 in De Pub is een tribute aan Joe Cocker.

Zondag staat nog Farstreet (17:00, De Pub) op het programma. ,,Als je van stevig houdt: ga daarheen. Dat is gewoon goed.” Jimmy’s Gang in d’Apotheek (16:00) noemt Schellekens ‘vrij breed. Soul en Americana’. Als het goed is vindt dat optreden buiten voor het café plaats. ,,De zondag is vooral een Oosterhouts dingetje. One for the Road en Cut the Crap zijn bands die zijn voortgekomen uit de oudere bands van het festival. Eigenlijk is de zondag vooral de gezelligheid en de vrijdag en zaterdag voor de muzikale fijnproevers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »