KLUNDERT – De kans dat basisschool De Cocon in Klundert open blijft is klein, zegt directeur Jan Veenker van Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (OBO). ,,De medezeggenschapsraad van de school is nu aan zet. Als zij met een gedegen plan komen, gaan wij daar graag mee aan de slag. Maar ik zie het niet zo positief in.”
Dat Veenker op 24 april in deze krant aangaf dat er een plan tot sluiting van de school lag, was tegen het zere been van de medezeggenschapsraad. ,,We wilden dit overleg nog even binnenskamers houden. Wij zien de toekomst van de school juist nog heel positief”, zegt Jurgen Romer van de raad. Maar Veenker moet de procedures voorleggen aan de gemeente. En op die wijze werden de stukken openbaar. ,,Maar in die fase zaten we nog helemaal niet”, reageert Romer, die het eerder als drukmiddel ziet.
Groot discussiepunt lijkt het minimaal aantal leerlingen te zijn. Veenker houdt vast aan 59, zoals door de overheid vastgesteld is voor de gemeente Moerdijk. Dat getal is echter niet zo hard, werpt de medezeggenschapsraad tegen. Dat zit zo. Landelijk geldt een minimum van 23 leerlingen. Als een schoolbestuur diverse grotere scholen in het pakket heeft, heeft zij ook ruimte voor kleine scholen. ,,Nu is het zo dat andere scholen binnen het OBO extra betalen voor De Cocon, omdat zij onvoldoende leerlingen hebben”, zegt Veenker. Volgens de medezeggenschapsraad heeft de berekening echter niets met financiën te maken. De Cocon is gezond en schrijft zwarte cijfers.
Veenker: ,,Wij zijn voor openbaar onderwijs, dat gun ik ieder kind. Maar de school zit al 12 jaar onder de norm van 59, dan is sluiting logisch. En de besturen van andere scholen in de omgeving zijn bereid de kinderen op te vangen. Het klopt dat het inspectierapport De Cocon roemt: de kinderen komen hier niets te kort, dat is een groot compliment aan het team.”
Veenker werd in december directeur van het OBO. ,,Sindsdien is hij hier één keer geweest. Zijn voorganger heeft ook altijd aangegeven dat die 23 voldoende is. In de officiële rapporten is nooit gewag gemaakt van de 59, wat volgens de reglementen betekent dat we daar vanaf nu drie jaar de tijd voor hebben. Wij hebben al eens twee uur met Veenker gezeten. Hij kan heel goed praten, maar wij hebben in dat gesprek welgeteld nul antwoorden op onze vragen gehad”, zegt Romer.
Het OBO, de medezeggenschapsraad en de gemeente gaan weldra weer om tafel. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk of De Cocon haar deuren al dan niet moet sluiten. Die beslissing moet voor 1 februari 2021 genomen worden.