Bij BAS is Prinses Linda de Prins Carnaval

BREDA – Glunderend van oor tot oor begeleidt Prinses Linda de polonaise door het Belcrumhuis. Ze draagt haar door Prins Arie d’n Irste steek met verve, haar groene cape met trots. Prinses Linda is de tweede Prins Carnaval van stichting Bredase Aangepaste Sporten (BAS), die zich inzetten voor sportende Bredanaars met een verstandelijke handicap.

Voor de ‘echte’ Bredase prins zijn allereerste taak na diens inhuldiging maandag. Want, zo stelde hij: carnaval is voor iedereen en dus zeker ook voor deze doelgroep. Hij verscheen dinsdagavond met gezelschap in het Belcrumhuis, waar de nieuwe leden van de Raad van Elf één voor één naar voren geroepen werden. Uit die dertien werd middels lootjes een prins gekozen. De nar was al bekend, hoewel daar vooraf nog wat discussie over is. De enthousiaste Niels was het vorig jaar, maar, zo vindt hijzelf: eigenlijk heeft de Raad van Elf meer aanzien. Hij twijfelt om het weer te doen. De knoop wordt al gauw doorgehakt: dit jaar is Tamara de nar van BAS. Vrolijk juichend rent ze bij het horen van haar naam naar voren.  

Prinses Linda toont zich trots. Als de Prins de steek op haar hoofd zet, lijkt ze te groeien en gloeien. ,,Omdat het gisteren bij mijn inhuldiging op de Grote Markt regende, had ik een saaie steek op. Die van jou is een stuk mooier”, klinkt Prins Arie d’n Irste goedkeurend.

Het idee om hier ook een Raad van Elf te benoemen komt van Sylvia en Rien van Dijke. Rien is al vrijwilliger bij BAS en is ook al jaren nauw betrokken bij het Bredase carnaval. ,,We hebben bij BAS één carnavalsavond op dinsdag 18 februari, wat dan een groot feest is. De Raad, de nar en vooral Prinses Linda staan dan echt in het middelpunt”, legt hij uit. ,,Ze krijgen de steek, maar voor het prinsenoutfit moeten ze zelf zorgen. Dat is nog best een karwei. Maar dat enthousiasme wat dit teweeg brengt is hartverwarmend”, grijnst Sylvia.

Vorig jaar, bij de eerste uitverkiezing, meldden zich zeventien vrijwilligers zich aan om in de Raad van Elf plaats te nemen. ,,Dus dan stel je er toch een paar teleur”, legt directeur Harry van der Avoort van BAS uit. ,,De mensen die vorig jaar buiten de boot vielen zijn nu verzekerd van een plekje in de Raad van Elf.” Vlak voor aanvang blijken niet aanmeldingen er te zijn: er zijn er slechts dertien. ,,Ideaal, dan hoeven we niemand teleur te stellen”, lacht Van der Avoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »