Biezonder Orkest zorgt voor één groot feest bij PodAa

EFFEN – Voorin de zaal danst Romesa (14) in haar rolstoel. Ze heeft fysiek flinke beperkingen. Daar is ze zich bewust van, weet Marleen Helsloot van Amarant. Haar hersenen werken namelijk prima. Ze steekt haar hand op als presentator Jan van Rijckevorsel vraagt wie in de microfoon mee wil zingen met het Biezonder Orkest. ,,Ze kan niet praten, dus dat ze dan zo publiekelijk gaat zingen is fantastisch. Ze is best onzeker over zichzelf, maar dit deed ze toch maar even”, toont Helsloot zich onder de indruk.

Het vijftigkoppig Biezonder Orkest heeft het eigen PodAa dan al flink laten dansen, zingen en zwieren. Gitarist, zanger en vooral performer René Vissenberg steelt de show. ,,Hij zou het het liefste van Jan overnemen”, grijnst zijn vader. René heeft het naar zijn zin. Zweept het publiek op. Muziek is belangrijk, publiek misschien nog wel belangrijker. ,,Echte artiesten geven de mensen een hand”, vindt hij, vlak nadat hij het viertal Sophie, Sophie, Sofie en Lou welkom heeft geheten. De dames van Kbs Effen zitten achterin de gezellige ruimte en kijken hun ogen uit. ,,Ze spelen vele soorten muziek en echt iedereen zingt mee. Of je nu volwassen of kind bent, dat maakt het leuk. Vooral de polonaise tijdens ‘Mannekes van Muziek’ was tof”, is één van de Sophie’en enthousiast. Dit is één groot feest, waarbij leerlingen van het Breda College, Visio, De Muldersteeg, Idris en de Spreekhoorn moeiteloos met elkaar mengen.

Docente Esther Vermeeren van het Breda College danst vrolijk met haar leerlingen mee. ,,Het gaat allemaal om interactie, dat doen Jan en het orkest ontzettend goed. Maar onze leerlingen kijken eerst naar ons. Ons vertrouwen ze als eerste en als wij niet meedoen, gaan ze twijfelen. Ze doen ons na, dus doen ze nu lekker mee. Het is een prachtige beleving voor ze, ze gaan helemaal los”, glundert ze. Zoals Jade, die maar wat graag mee zou doen als pianiste met het Biezonder Orkest. Ook zij vond de polonaise een hoogtepunt, maar ook de KlapTieToon is fijn om op te slaan en mee te schudden. Het bekertje wordt uitgedeeld aan eenieder en eenieder maakt er gebruik van. Het zorgt onder de ongeveer tweehonderd aanwezigen voor nog meer muziek.

Romesa en ook haar buurvrouw Anne genieten. Anne zit ook in een rolstoel en heeft veel verzorging nodig. Ze is moe, het vergt veel energie. Maar beide dames lachen, genieten zeker van die energie in de ruimte. Helsloot kijkt vertederd naar ze. ,,Ik merk aan alles dat ze dit echt helemaal geweldig vinden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »