Ben en Toon zorgen voor sportiviteit en respect

BREDA – ,,Niet alleen de momenten waarbij iets negatiefs gebeurt verdienen verbetering, maar ook de momenten dat er juist iets goeds en positiefs gebeurt moeten de aandacht blijven krijgen. Dat kan alleen door met elkaar in gesprek te blijven gaan.” Wethouder Daan Quaars van sport verrichtte bij voetbalvereniging TVC de aftrap van de Ben Sportief en Toon Respect-campagne. Die aftrap, rond de stripfiguurtjes Ben en Toon, vond dit weekend overigens plaats bij vrijwel alle Bredase voetbalverenigingen: deze campagne is een gezamenlijke, vanuit alle Bredase clubs aangevuld met Madese Boys. De initiatiefnemers hopen dat het als een olievlek verspreidt. 

Een rode loper leidt naar een doeltje. De twee stripfiguren Ben en Toon kijken lachend naar een aantal Bredase jeugdteams, die aanwezig zijn bij deze aftrap. Deze ochtend begint het voetbalseizoen weer, ze staan te trappelen. Of de kinderen begrijpen wat de campagne inhoudt? ,,Je moet aardig zijn tegen elkaar en je mag tegen elkaar zeggen dat ie goed gespeeld heeft”, antwoordt een jongetje op de vraag van Quaars wat ‘respect’ betekent. De ouders aan de zijlijn knikken instemmend.

De campagne draait om plezier. Om sportief gedrag binnen en buiten het veld. Om begrip voor de scheidsrechter en om sportiviteit bij elkaar te stimuleren. En het gaat eenieder aan. Zowel jeugd als volwassenen, dames en heren en eigenlijk ook over alle sporten, hoewel het vooralsnog tot voetbal beperkt is. ,,Hoe bereiken we iedereen, hoe houden we ze betrokken?”, steekt Jos Verdonschot van Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalverenigingen (OBA) van wal. ,,We hebben een website, waar we vaak naar willen verwijzen. We maken vier vlogs per jaar, in het teken van respect. Het idee is dat die filmpjes verspreid worden over de WhatsApp-groepen van de teams.”

Ze weten: er zal altijd iets kunnen voorvallen vanuit de emotie. ,,Bovendien is er iedere dag voetbal op televisie, met grote belangen. Dan zie je voorbeelden voorbij komen hoe het niet moet. Ook daar moet je over blijven praten. Dat er soms iets voorvalt is niet uit te sluiten. Na afloop een hand geven en nog wat drinken in de kantine, om zo met het juiste gevoel weer weg te gaan”, zegt Quaars.

In Breda haken alle clubs aan, op Beek Vooruit na wegens onderbezetting. VV Rijen, Terheijden en de gemeente Drimmelen hebben inmiddels ook interesse getoond.

Steven van Beek ('81) woont momenteel in Mexico Stad. Alle teksten op deze website zijn van zijn hand.
Berichten gemaakt 1799

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Translate »