‘Belgen zijn niet zo gek als de Hollanders’

In Roosendaal zou al een echte Rode Duivels-gekte ontstaan zijn, dus toog ik Breda in om te kijken of hier hetzelfde geldt. Nou, nee. Artikel dus in samenwerking met mijn Roosendaalse collega Cobine van der Louw.

Over twee dagen begint het EK voetbal in Frankrijk. Dit jaar geen oranjegekte in Nederland met oranje straten en bomvolle cafés. Iets waar wij Nederlanders wereldwijd bekend om staan. Onze naaste buren, Het Belgische elftal bekend als de Rode Duivels, doen wel mee. Gaan we nu onze buren toejuichen en dit EK in het rood verkleed? En zo ja, waar halen we Belgische juichattributen?

“Wij merken hier nog niets van het komende toernooi. Vorige week vroeg iemand naar het Belgische voetbalshirt, maar dat is echt een uitzondering”, zegt Michiel van Dartel van Brejaart Sport aan de Veemarktstraat in Breda. SEP, een feestartikelenwinkel in de Molenstraat in Roosendaal weet er wel een slaatje uit te slaan. Zij verkopen Belgische merchandise. “De Belgen zijn niet zo gek als de Nederlanders. Ze zijn behoudender. Dus geen dierenpakken en geen volledig beklede huizen. Maar vlaggen, pruiken, schmink en slingers worden wel afgenomen. We hebben in de winkel een aparte hoek gemaakt. Dit alles in het kader van: we moeten toch voor iemand zijn, waarom dan niet voor onze naaste buren?”, aldus Dennis Sep, eigenaar van de winkel.

Er is al aardig wat verkocht. De gekleurde cocktailprikkertjes en Hawaï-kransen zijn favoriet. Deze zijn zelfs uitverkocht volgens de webshop, waar de bestellingen binnenstromen. Meer dan duizend slingers in de Belgische kleuren zijn al verkocht. Het blijkt dat er dus toch een markt voor is. Zowel Nederlanders als Belgen nemen de attributen af.

“Waarom geen Duitse spullen? Wij hebben bewust gekozen voor alleen België. Een groot deel van onze klanten komt uit België en voor Roosendalers zijn dit toch hun naaste buren”, voegt Sep toe.

Hiermee is Sep de enige feestwinkel in Roosendaal die inspeelt op het komende voetbal. Carnaval Bazaar Ple4 aan de Gastelseweg in Roosendaal heeft een ruim assortiment aan feestartikelen, themakleding en accessoires. Toch is er geen enkel Rode Duivel-artikel te vinden in de winkel. Jack den Haan, eigenaar van de winkel, is hierover duidelijk. “We hebben geen EK-artikelen ingekocht. We zijn gespecialiseerd in carnaval. In het verleden verkochten we in verhouding ook weinig oranje artikelen. Daarom hebben we nu geen Belgische voetbalartikelen in de winkel. We zien hier geen business in. Het is te kort dag om alsnog iets te doen. Ook als ze verder komen in het toernooi gaan we niets inkopen.”

Een andere winkel die normaal gesproken inspeelt op themafeesten, is de Blokker. De grote vestiging aan de Nieuwe Markt in Roosendaal geeft echter aan geen speciale Rode Duivel-spullen te hebben. Voor zover bekend onder het personeel komt er ook niets in de winkel te liggen als het Belgische elftal verder komt in de wedstrijd. Ook bij Fop-Sjop aan de Boschstraat in Breda, normaliter toch een plek voor gadgets, leeft het EK niet. Eigenaar Toon van Beurden: “We hebben een vast rek vol Oranjespullen, maar dat staat hier het hele jaar door. Toen Oranje twee jaar geleden tot de halve finale reikte, kwamen hier wel Belgen, dus wie weet? Misschien dat het gaat leven naarmate het toernooi vordert?”

Ook bij Soccerfanshop in de Boschstraat in Breda is het EK in de schappen nog nauwelijks aanwezig. “We hebben momenteel wat meer landenshirtjes hangen, maar merken simpelweg geen vraag. Op onze website verkopen we wel zogenoemde ‘Reservebelgen’-shirts, met een knipoog naar het falen van Oranje. Als België ver komt, zullen we die hier denk ik ook wel leggen”, vertelt Bruce Nagtzaam van de winkel.

In de Bredase binnenstad valt de grote banner in de vorm van de Belgische vlag bij Café Bruxelles op. “Wij als Belgisch café supporteren de Rode Duivels natuurlijk. We zenden de wedstrijden uit en waarschijnlijk volgen hier nog wat acties, zij het bescheiden. Ik heb niet het idee dat het leeft hier in de binnenstad, maar we gaan het straks wel zien”, aldus serveerster Indra Keijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »