Begin van de lente in West Brabant

Sporten, slenteren, spelen en schoffelen: het eerste lenteweekend kenmerkt zich door een strakblauwe lucht en een zonnetje, maar voelt allesbehalve warm aan. Bewegen in de frisse buitenlucht is dan ook de beste optie. Uiteraard op veilige afstand van elkaar. 

,,Lekker hè, even buiten zijn”, roept een mevrouw van een afstandje in het Bredase Mastbos. Haar twee hondjes snuffelen opgelucht en vrolijk aan alles dat een geur heeft. Druk is het niet in het bos, hoewel het aantal auto’s op het parkeerterrein daar wel een schijn van geeft.

In Bergen op Zoom skeeleren Naomi Withagen (17) en Myrthe de Vos (17) een ronde om de Binnenschelde. ,,Met dit weer is het vooral veel sporten. We proberen deze dagen echt even buiten te komen, even een frisse neus te halen”, zegt De Vos. In tijden van corona doen ze andere dingen dan anders. Er wordt geholpen in de tuin van het ouderlijk huis en er is zelfs een taart gebakken. ,,Normaal spreek je af met vrienden, dat kan nu helemaal niet. Wij wonen nog bij elkaar in de buurt, maar met anderen is het nu vooral veel Facetimen. Ik sta ook nog steeds op tijd op om huiswerk te blijven maken en in het ritme te blijven”, schetst Withagen haar dagen.

Bij de moestuintjes aan de Vinkenbroeksestraat in Roosendaal is Pierre Rosbergen (42) volop bezig. Jaarlijks laat hij hier zo’n 150 verschillende gewassen opkomen. Van kolen tot boontjes, fruit en groentes. ,,Het heeft de afgelopen maanden gelukkig veel geregend. Nu is het zaak om het weer wat te laten drogen, dus ben ik aan het omkoppen”, legt hij uit. Druk is het niet bij de moestuintjes, dus over sociale afstanden hoeft niet nagedacht te worden. ,,Het houdt me aan de gang. Lente is voor mij buitenkomen. Van binnen zitten word ik echt depressief. Mijn lijf is flink beschadigd door de jaren, dus daar moet ik goed mee uitkijken. Ik merk nu ik even stilsta ook dat ik last krijg.” Van de oogst kunnen hij, zijn moeder en vier honden behoorlijk wat eten. Hier buiten werken is om meerdere gronden belangrijk. ,,In normale tijden drinken de tuinders hier ook samen koffie, dus het is absoluut een sociale bezigheid.” Hij hoopt dat er wel snel een hittegolf aankomt. Niet alleen voor zijn moestuin: ,,Dat schijnt het virus ook niet prettig te vinden, dus kom maar op.”

Druk is het nergens. De straten van Oudenbosch zijn weliswaar niet verlaten, maar de speeltuinen zijn bijvoorbeeld grotendeels leeg. Op het speelveldje aan de Thorbeckelaan in Etten-Leur wordt wel gespeeld, door Luca (6) en Mila (4). ,,We proberen elke dag wel even een frisse neus te halen en van het zonnetje te genieten”, zegt moeder Floor. ,,We houden ons aan alle regels. Op school zijn die goed uitgelegd, dus ze begrijpen wat ze moeten doen. Ze hebben ook een thuisopdracht, met ‘lente’ als onderwerp. We zijn daarom bezig in de tuin en krijgen van de juf via WhatsApp leuke berichtjes. Zo blijven ze erbij betrokken en wordt de routine erin gehouden. We kunnen alleen even niet naar opa en oma, of naar vriendjes. Maar gelukkig kunnen ze heel goed met elkaar spelen, dat is heel fijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven