Bavelse identiteit in optima forma

Bavelse identiteit in optima forma

BAVEL – ,,Bavel blijft Bavel.” Met die woorden opende burgemeester Paul Depla zaterdagmiddag de Bavelse kermis. Want hoewel het dorp sinds 1997 bij Breda hoort, probeert het haar eigen identiteit te behouden.

En die drang naar eigen identiteit neemt alleen maar toe, ervaart gemeenteraadslid Jeroen Bruijns. ,,Dat zie je in het verenigingsleven, in het samenwerken.” Heel Bavel werkt mee aan de kermis en gedurende deze vier dagen worden tal van andere activiteiten ontplooid door de gemeenschap. Een hardloopwedstrijd, een riktoernooi, telefoonboekbiljarten en optredens in De Tussenpauz staan op het programma.

Belangrijk is het Kermis Bavel-krantje, met een oplage van 16.000 exemplaren. ,,De lezer kent alle bedrijven die erin adverteren, kent alle mensen die erin geïnterviewd worden. Ontzettend waardevol. Een groot deel van die advertentie-inkomsten vloeit ook naar de kermis”, legt Sylvie Melis van Uitgeverij Em. uit.

Dit jaar is er een nieuw kermisbestuur gekomen, onder leiding van Martijn Visser. Het oude bestuur werd, in de persoon van Jac van Gils, nog in het zonnetje gezet. ,,Het nieuwe bestuur gaat het heel goed doen, deze kermis beleeft een opgaande lijn. Waar het in andere dorpskernen juist steeds minder wordt, neemt het fanatisme hier alleen maar toe.” De kermis in Bavel is niet duur: standhouders betalen een lage pachtprijs aan de gemeente, dus zijn ook de bezoekers niet veel geld kwijt. Maar daarin schuilt het grootste gevaar voor de toekomst, vreest Visser. ,,De gemeente wil haar handen er helemaal vanaf trekken. Dan zouden wij het helemaal zelfstandig moeten doen, wat een groot ondernemersrisico betekent voor ons als vrijwilligers. Als de gemeente hier stopt, is de kans groot dat dat de doodsteek is voor de Bavelse kermis.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »