Bankjes bij Slotjespark: plek om te rusten of uitnodiging tot overlast?

OOSTERHOUT – Bewoners van wooncomplex De Kastanjeburg, aan de rand van het Slotpark, ondervinden last van een drietal bankjes aan wandelpad Kastanjedreef. Twee daarvan zijn daar in 2017 neergezet nadat twee bewoners van verzorgingshuis De Doelen dit als wens instuurden bij Stichting De Wensboom. ,,Maar zij zitten er nooit. Nee, de bankjes trekken vooral hanggroepjongeren en duistere figuren aan”, zegt bewoner Peter Verschuren.

Aan het 225 meter lange wandelpad staan nu drie bankjes. Allen met uitzicht op het wooncomplex. Verschuren en zijn vrouw slapen er vooral ’s zomers slecht van: tot laat in de nacht zijn de bankjes bezet en is er geluidsoverlast. ,,Praten op normaal volume hoor je al. Het geluid kan niet weg tussen alle bebouwing, iedereen heeft er last van”, zegt hij.  

Het is niet alleen het geluid, stelt Verschuren. Rond de afvalbakken ligt aanmerkelijk meer rotzooi dan voorheen. ,,Tja, wat wil je? De supermarkt ligt om de hoek”, vervolgt Verschuren. Er wordt hier volop alcohol genuttigd en drugs gebruikt, ziet hij. Optrekkende scootertjes maken een ronkend geluid. Doen soms zelfs onderling wedstrijdjes. Op het voorplein van het complex wordt volop gevoetbald.

Kortom: de bankjes trekken extra publiek naar de Kastanjedreef. Tot ongenoegen van de bewoners. Verschuren startte een petitie en haalde 96 handtekeningen op, op honderd bewoners. Hij bracht het probleem onder de aandacht bij de gemeente. Het resultaat: bij overlast moest hij vooral de politie bellen. Volgens hen worden de bankjes gebruikt waartoe zij bedoeld zijn: als rustplekje.

,,Maar het trekt veel onguur volk aan. Het pad werd altijd al goed benut, maar nu scholen ze samen”, legt Verschuren uit. Regelmatig wordt er aangebeld, belletje getrokken. ,,Hier wonen vooral ouderen. Het voelt heel onveilig aan; alsof je in de gaten gehouden wordt.” Verschuren laat foto’s zien. Filmpjes. ,,Maar daar ben ik nu mee gestopt. Ik meld alleen als ze iets fout doen.”

De gemeente herkent zich niet in de klachten en laat de bankjes vooralsnog staan. ,,Een park is een sociale verblijfsplek, het gebruik ervan faciliteren wij. En de Kastanjedreef wordt als onderdeel van het park gezien”, legt wethouder Clemens Piena uit. De gemeente verzocht omwonenden overlast expliciet te melden, maar daar is -buiten de meldingen van Verschuren- geen gehoor aan gegeven. ,,Ze worden gebruikt door alle doelgroepen, wij zien geen reden om ze weg te halen.” Momenteel zijn de bankjes echter wel kortstondig weg van hun plek. Ze zijn in onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »