AutoMaatje zorgt voor fijne klik

BREDA – ,,Ikzelf voel me gezond, ben alleenstaand en wil graag wat betekenen.” Henk Zodenkamp is chauffeur voor AutoMaatje, een vervoersdienst van de ANWB die vrijwilligers koppelt aan minder mobiele buurtgenoten. Op die wijze leerde hij Coby van der List kennen, die hij dikwijls naar het ziekenhuis rijdt. ,,We hadden gelijk een grote klik.”

AutoMaatje wordt sinds 15 maart 2018 aangeboden via Zorg voor Elkaar Breda. In 2018 werden 201 mensen op deze wijze vervoerd. Momenteel rijden in totaal tachtig vrijwilligers zo’n 95 ritten per week. Toen Zodenkamp las over dit initiatief in De Kampioen, bood hij zichzelf direct aan. ,,Na een intakegesprek mocht ik al snel aan de slag. Nu ben ik vliegende keep en rijd ik drie á vier ritjes per week tegen een kilometervergoeding.”

Zijn eerste gast: een mevrouw die slecht ter been is en toch boodschappen wilde doen. Hij rijdt haar nog altijd wekelijks. ,,En toen kwam mevrouw Van der List om de hoek kijken. Ik mocht haar al na twee ritten Coby noemen.”

Van der List kijkt vertederd naar Zodenkamp. ,,Vóór Henk was ik met iemand anders meegegaan. Dat gaf me geen prettig gevoel. Maar deze persoon kon de keer erop niet, dus zocht ik een andere chauffeur: Henk. En dat voelde direct zó vertrouwd.”

Voorheen werd Van der List door een vriendin naar het ziekenhuis gebracht. Daar moet ze nu eenmaal maandelijks zijn. Maar zij kreeg een hernia, er was niet direct iemand voorhanden die haar kon brengen. AutoMaatje bracht uitkomst. ,,Het plezierige: het systeem dat ertussen zit. Alles is duidelijk en helder, er is geen discussie. Drie dagen van te voren weet ik wie ik waarheen moet brengen.”

Van der List moet soms naar Amphia Molengracht, een ritje van zes minuten, maar meestal naar Langendijk, zo’n twintig minuten. ,,We praten wat af in de auto. Dat kan heel privé zijn, maar soms lossen we ook de wereldproblemen op. Het is veel lachen en veel serieus, tot kooktips aan toe. Dat is heerlijk”, geeft Van der List aan. ,,Ik moet me als vrouw prettig voelen bij iemand. Henk is correct in alles. Hij is punctueel, beschaafd en heel ontwikkeld, ik praat graag met hem.” Zodenkamp op zijn beurt: ,,Ik heb zoveel respect voor Coby. Ze moet veel operaties ondergaan, kent veel ziekte. Maar ze kruipt niet in zichzelf, kijkt naar de wereld. Zij zegt: ‘er is altijd ergens een zonnestraaltje’, dat is toch prachtig?”

Voor informatie over meerijden of vrijwilliger worden bij AutoMaatje, neem contact op met: Zorg voor elkaar Breda, 076-525 15 15 of samen@zorgvoorelkaarbreda.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »