Aula crematorium Zuylen zuigt je naar binnen

BREDA – Spectaculair, maar sereen. Zo noemt directeur Roel Stapper de metamorfose van Aula De Baronie, bij crematorium De Zuylen. In december brak daar brand uit, reden om de ruimte te voorzien van een upgrade. Het opvallendste: een muur met visuals.

,,Mensen willen hier natuurlijk niet zijn. Ik wilde ervoor zorgen dat men zich alsnog prettig zou voelen hier”, legt Yvette Langbroek uit, die de aula ontwierp. Aula De Baronie deed zeker veertig jaar dienst en echt urgentie voor een update was er niet. Tot de brand. ,,Het was natuurlijk wel een hele donkere ruimte, ik wilde het gelijk veel lichter maken. Het karakter van weleer is denk ik gebleven.”

Achterin kunnen over de gehele oppervlakte projecties vertoond worden. Daar is keuze in; er is een breed arsenaal aan zeer diverse natuurbeelden als achtergrond. Uiteraard zijn daar beelden aan toe te voegen van persoonlijke aard. ,,Zo kun je de sfeer in de aula helemaal personaliseren. Volgens mij is dit voor een crematorium uniek in Nederland”, klinkt Stapper enthousiast.

Langbroek haalde alle kunst en bijzonderheden van de muur. ,,Eigenlijk is het alleen dat scherm en de lamp in het centrum van de ruimte. Je wordt er als het ware ingezogen”, schetst ze. Centraal hangen 62 lichtgevende wolkjes in de vorm van een bol. Langbroek ontwierp een plafond, om de zaal op die wijze te verkleinen. En om de intimiteit te vergroten.

Het zijn dus vooral visuele aspecten die toegevoegd zijn aan het originele gebouw. ,,Een sfeer van modern, huiselijk en omarming”, noemde Stapper het in zijn speech, voor een zaal van voornamelijk aanverwante ondernemers. Naast de grote ruimte, werd ook de entree, familiekamer en de koffiekamer aangepakt.

Vlak voor de aula staat nog wat nieuws. Een gloednieuwe begrafeniswagen, die geheel elektrisch rijdt. Ook ontworpen door Langbroek. ,,Dit heeft niemand in Nederland. Wij zijn hier natuurlijk ook bezig om uitstoot te verminderen. Hij rijdt gewoon op dit terrein, we vonden dat het niet meer nodig is dat dat alleen met een ronkende auto kon.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »