Atleten AV Sprint gehuldigd

BREDA – Atlete Cynthia Riel (19) kreeg in haar woonplaats Hank twee weken geleden al een flinke huldiging met zo’n tweehonderd toeschouwers. Jordan Beute (15) en Femke Bongers (21) uit Breda werden respectievelijk op school en op werk in het zonnetje gezet om hun buitengewone prestaties. Het drietal kwam immers met flink wat medailles om de nek terug van de Special Olympics World Games, dat van 14 tot 21 maart in Abu Dhabi en Dubai gehouden werd. Donderdagavond volgde een huldiging op het stadhuis van Breda door burgemeester Paul Depla en wethouder Daan Quaars; de drie sporters trainen immers bij AV Sprint.

Hun oogst? Jordan haalde de gouden medaille op het verspringen en zilver op de 1500 meter. Cynthia scoorde zilver bij het kogelstoten en verwierf brons op de 200 meter. Femke haalde een bronzen medaille op de 1500 meter en werd zesde bij het verspringen. Het trio haalde gezamenlijk -aangevuld met Bryan Hulst uit Spijkenisse- de gouden medaille op de 4×400 meter.

Zevenduizend sporters uit 170 landen deden mee aan het evenement. Niet alleen de sportieve prestaties stonden er centraal, ook de verbinding. De zelfstandigheid van de sporters. ,,Toen ik daar eerst alleen stond, dacht ik: niemand kan me helpen. Voelde me even alleen. Maar onze coach Karien Musters riep dat ik vertrouwen in mezelf moest hebben. Tijdens het toernooi kreeg ik dat steeds meer, het heeft me echt geholpen”, legt Jordan uit. En: hij behaalde dikke persoonlijke records in Dubai, waar het winter is en daarmee tussen de 25 en 30 graden.

,,Het is al een hele ervaring dat je mee mag”, glunderde Cynthia. En inderdaad: ,,Je moet alles zelf doen op de baan. Iedereen om me heen sprak Engels, maar het ging goed. Ik ben echt trots op wat ik bereikt heb.”

Femke keek haar ogen uit in het verre land. ,,We gingen erheen met een groot vliegtuig met alleen maar sporters. Dat was zo spannend en leuk.” Ze leerde er mensen kennen. Sportte samen met atleten uit Zuid-Afrika, China, België, Duitsland. ,,Dat lukte goed in het Engels”, legt ze uit. De medaillewinnaars kregen een verrassing: ze werden met twaalf opgehaald met een feestlimo. ,,Met muziek en discolicht. We hebben daar een uur in gefeest. We gingen naar de sjeik, die had dat geregeld. Heel leuk om mee te maken”, kijkt Femke terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »