Asielzoekers en bewoners ruimen straat op

GILZE – Nee, het is niet zo dat de omgeving rond het AZC van Gilze nu zo rommelig is. “Integendeel. We ruimen het gebied twee keer per jaar grondig op. Het is hier al dusdanig vrij van zwerfafval, dat we ditmaal ook gelijk wat bossen gaan snoeien. Zo vangen we twee vliegen in één klap”, stelt Guus van Roosendaal van buurtschap Chaamseweg. Samen met de gemeente, Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) en bewoners van het AZC houdt het buurtschap de ruime ronde Prinsenbosch, Hoogstraat, Klein Heike, Langereit en Chaamseweg schoon.

Iets dat Wouter Links van het COA in Gilze van harte toejuicht. “Het is goed dat ze nu samenwerken met de buurt. Ze kunnen zich positief laten zien en er is ook een educatief karakter: hoe kijken wij in Nederland aan tegen afval op straat?” Bovendien, vult Van Roosendaal aan, vindt eenieder het van belang elkaar beter te leren kennen. “Dus niet alleen werken en schoonmaken, maar elkaar zeker beter leren kennen onder het genot van een bakje koffie en een appelflap.”

De 26-jarige Ayaz Askerov woont sinds drie jaar in het AZC en komt oorspronkelijk uit Azerbeidzjan. “In de grote steden is zeker aandacht voor schone straten, maar eenmaal erbuiten ligt er veel rommel in mijn geboorteland. Ik woonde in zo’n  grote stad, was er taxichauffeur.” Askerov werkt graag mee met dit soort activiteiten. “Vandaag ben ik fanatiek aan het snoeien. Voorgaande keren ruimde ik vooral afval op, dus even wat afwisseling van mijn bezigheden. Binnen in het AZC werk ik in het magazijn en daar doe ik inpakwerk.”

Links vindt het prettig om naar buiten te treden met het AZC. “Sport en muziek verbroederen, wat mijns inziens belangrijk is. Dat geldt ook zeker voor dit soort initiatieven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »