Artikel: Strijd tussen trekker en paard

Strijd tussen trekker en paard

RIJSBERGEN – ‘Een sterk gevoel van nostalgie’ kreeg bezoeker Frans van Tetering uit Zevenbergen bij het aanschouwen van het defilé van paarden, die divers landbouwtuig en koetsen achter zich aansleepten. Halverwege de 41e editie van de Boerendag, zaterdag  in Rijsbergen, brak de zon door en konden de zo’n 12.000 bezoekers zich weer in het boerenleven uit de jaren ’50 en ’60 wanen.

Van Tetering groeide op in de jaren ’40 en ‘50, eigenlijk vlak voor de opkomst van de tractor. De boeren in die tijd deden het vooral met paarden, met paardenkrachten. ,,Zelf kom ik niet uit een boerengezin, maar dat boerenleven heeft me altijd enorm aangetrokken. Ik ging als jongetje dan ook vaak bij boeren in de buurt langs om te kijken en te helpen. Ik vond het altijd bijzonder machtig als paarden de grond omploegden.” Van Tetering kijkt dan ook zijn ogen uit op de Boerendag; het is zijn eerste keer. ,,Door de vele regen vandaag zijn we wat later gekomen. Volgend jaar wil ik echt ’s morgens. Natuurlijk is er bij dit evenement veel circus omheen, wat van mij niet zo hoeft. Maar in de kern zijn de wagens, het gereedschap en de boerderijdieren allemaal enorm herkenbaar voor me.”

Een nieuw hoofdonderdeel van de Boerendag vindt ’s middags plaats, als het alweer droog is. Enkele honderden bezoekers kijken naar een krachtmeting tussen de twee paarden Suska en Gerda en een trekker uit 1950 met 16 pk. Zowel de machine als de twee dieren slepen een slee achter zich aan. Om de vier meter klimt hier een mens op; wie het eerst niet meer verder kan verliest. De paarden kunnen 17 mensen aan, de tractor komt tot slechts 15. ,,We zochten een interactief onderdeel met paarden, dat niet alleen voor kinderen interessant was”, legt Boerendag-voorzitter Jos van Rijckevorsel uit. ,,We hebben deze strijd uitvoerig getest met stenen, dus we wisten op voorhand al dat de paarden het zouden winnen. Dit onderdeel is wat mij betreft een hele mooie toevoeging, ik denk dat het een blijvertje is.”

Een blijvertje is ook de folklore; een doorlopend theater, waar je je echt in de jaren ’50 waant. De 90-jarige mevrouw Oostvogels speelde de afgelopen 31 jaar vol overgave mee met dit onderdeel, maar besloot daar dit jaar met pijn in het hart mee te stoppen. ,,Ik heb het altijd met zoveel plezier gedaan. Dan was ik weer aan het breien, of ik deed andere werkjes en dat deed ik met hart en ziel. Deze folklore is zo belangrijk geweest voor me, dat het me dit jaar enige moeite kostte om naar de Boerendag te gaan. Ineens ben ik geen fotomodel meer”, glimlacht ze.

Een wandeling over het terrein van tweeëneenhalve hectare vereist enige scherpte; overal lopen koeien, paarden en ezels rond. Niet op het gedeelte waar oude tractoren tentoongesteld worden. ,,Trekkers hè”, verbetert Theo de Laat uit Made. Hij is hier met zijn Eerste Drimmelense Tractor Oldtimer Vereniging (EDTOV); de club zette hier vijftien trekkers neer. ,,Het zijn de trekkers uit onze jeugd, hier zijn we mee opgegroeid. Er staan hier prachtige apparaten, zelfs een trekker uit de jaren ’40”, klinkt het haast ontroerd.

Dat geldt niet voor Van Tetering, die dan ook uit een iets oudere generatie komt. ,,Voor mij draait het om de paarden. Die tractoren heb ik altijd speelgoed gevonden, daar heb ik echt minder mee.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven