Artikel: Buurtbus 224 is een doorslaand succes

Buurtbus 224 is een doorslaand succes

MADE – Iedere ochtend maakt Jacqueline van Galen gebruik van Buurtbus 224. Ze vertrekt om half 8 ’s morgens vanaf de Cyclaamstraat in haar woonplaats Made naar haar werk in Oosterhout. Zo ook op 29 juni jongstleden. Ze bleek die dag de 300.000e passagier van de dienst; gisterenavond werd zij door de vrijwillige buschauffeurs en door Arriva in het zonnetje gezet.

Buurtbus 224 rijdt van Drimmelen naar Oosterhout en terug en doet onderweg Made en Den Hout aan. De dienst bestaat sinds 2001 en is een groot succes gebleken. De lijn wordt bereden door 23 vrijwillige chauffeurs en ze vervoeren zo’n 25.000 reizigers per jaar. ,,Het is vooral een heel gezellige bus”, roemt Van Galen. ,,Iedere ochtend zitten nagenoeg dezelfde mensen erin  en er wordt altijd gezellig gekletst. Sommige medepassagiers ken ik dus ook alleen echt uit deze bus. Ik woon in augustus drie jaar in Made en maak dagelijks heel graag gebruik van de dienst.”

Buurtbus 224 rijdt ieder uur, van 7:30 tot 18.00. Die laatste bus vertrekt te vroeg voor Van Galen, die dan pas klaar is met werken. Terug heeft ze dan ook voor eigen vervoer gezorgd. ,,Als de winkels dichtgaan, worden de bussen ook echt leger. Tot later rijden is gewoon niet rendabel”, legt chauffeur Cees Ligtvoet uit. Populaire haltes van de bus zijn de Cyclaamstraat en het gemeentehuis, in de zomer is de Drimmelse Haven een dankbare eindhalte.

Ook Arriva is in haar nopjes met de Buurtbus. ,,De ondergrens is berekend op 600 passagiers per maand, Buurtbus 224 voldoet daar met ruim 1300 passagiers per maand ruimschoots aan. Het is een betrouwbare bus die ieder uur rijdt op een aantrekkelijke route; Buurtbus 224 is -zoals we dat noemen- een compleet OV-product. Wij bekijken dit soort bussen niet alleen cijfermatig, maar houden de lijntjes met de vrijwilligers ook zo kort mogelijk en weten goed wat er speelt”, legt Jacques van Vugt namens het vervoersbedrijf uit.

Hij overhandigde namens Arriva een bosje bloemen aan Van Galen en een gratis trajectkaart voor een jaar. Ligtvoet toont zich oprecht trots op de lijn: ,,Het woord Buurtbus zegt het al, er wordt veel gekletst en het is gezellig. Als het regent vervoeren we meer scholieren, we hebben zo onze vaste reizigers, maar ook heel veel dagjesmensen die naar Drimmelen gaan.” Volgens coördinator Kees Razenberg is er nog een essentiële reden voor het succes. ,,We rijden altijd op tijd, maar het is een dorp en we zetten graag een stapje extra voor onze reizigers; als we weten dat er in Made meer mensen staan te wachten dan er in de bus passen, dan rijden we toch gewoon even twee keer. Of we pikken iemand onderweg op die slecht ter been is, ook geen probleem.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven