Artikel: Bougogne Kruis: lange historie, hedendaags biertje

Bougogne Kruis: lange historie, hedendaags biertje

OOSTERHOUT – ,,Toen wij in augustus 2012 Bourgogne Kruis herstartten, waren er 83 bierbrouwerijen in Nederland. Inmiddels zijn dat er ruim 450”, vertelt Paul Thuring tijdens de rondleiding door de ambachtelijke bierbrouwerij, gevestigd op een bedrijventerrein aan Wilhelminakanaal Zuid. Thuring heeft die explosieve toename nooit als bedreiging ervaren, maar juicht die opkomst eerder van harte toe: ,,We zoeken allemaal naar nieuwe smaken en naar nieuwe bieren. Het is heel goed voor de Nederlandse biercultuur.”

Bourgogne Kruis zat van 1922 tot ongeveer 1960 in Oudenbosch, de eigenaars waren familie van Paul en Willem Thuring. De sluiting toentertijd betekende het -naar nu blijkt voorlopige- einde van een langlopende brouwerij, die waarschijnlijk begon in Oud Gastel en in ieder geval in 1774 al bestond. ,,Verder terug zijn we nog niet gekomen, maar dat was niet het begin”, vermoedt Thuring. De broers Thuring mochten de naam Bourgogne Kruis gebruiken en op die manier de historie een nieuwe impuls geven. ,,Alleen de receptuur uit die tijd is helaas helemaal kwijt. Dat is niet erg; de ingrediënten uit die tijd waren van een hele andere kwaliteit, dus de smaak zou ook compleet anders zijn. Nu maken we bier dat tussen een speciaalbier en pils inzit; bier dat we zelf het lekkerste vinden.” In een vitrine staat overigens nog wel een ongeopend biertje uit die tijd. ,,Dus we zouden dat bier nog wel kunnen analyseren.”

Sinds deze maand opent de brouwerij op woensdag haar deuren. De Oosterhoutse VVV meldt het op haar website en de campings uit de omgeving hebben de drie vaste bieren van Bourgogne Kruis op voorraad en verwijzen bezoekers ook naar de rondleiding. Bourgogne Kruis is de enige brouwerij van Oosterhout en weet haar bieren op zo’n vijftig plekken te verkopen. In cafés, bierspeciaalzaken en in een tiental vestigingen van Albert Heyn in de regio. ,,En vanaf september liggen de bieren ook bij vijfentwintig Jumbo’s”, klinkt het trots.

En dat terwijl er sinds de opening in 2012 al heel wat veranderde. ,,Ik was van de hardware, de installaties. Mijn broer Willem van de publiciteit, de website. We hadden in Jan van den Bemd onze brouwmeester, maar die stopte toen de brouwerij stond; hij ging met pensioen.” De broers besloten het vak zelf te leren. Meesterbrouwer Harrie Vermeer hielp hen aan de kneepjes van het vak en de twee gingen naar school in België.

Inmiddels brouwen ze zo’n 750 liter per twee weken. ,,Dat is goed behapbaar. De grootste uitdaging is niet het brouwen zelf, maar het proces daaromheen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we hier vooral bezig zijn om alles schoon te houden en maken. Daar ben je zo negen van de tien minuten mee bezig; bier is bijzonder gevoelig voor infectie.”

Steven van Beek ('81) woont momenteel in Mexico Stad. Alle teksten op deze website zijn van zijn hand.
Berichten gemaakt 1799

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Translate »