Androidlessen voor senioren

BREDA – Gilde de Baronie geeft in Wijkcentrum Heksenwiel Android-computerles aan ouderen. Volgens het gilde is er een groeiende behoefte onder senioren om deze techniek onder de knie te krijgen. Naast Android worden er cursussen Windows 10 en Apple aangeboden.

,,De tablet gebruikte ik eerst altijd om te mailen. En om foto’s te maken, want daarmee worden ze mooier. Maar sinds kort zit ik alsnog in een groepsapp op WhatsApp. En dat werkt toch gemakkelijker dan de hele tijd over en weer mailen”, legt Edith Barnhoorn (80) uit. Ze neemt deel aan de les van het gilde. Want ze wil de software net wat beter leren begrijpen.

Slechts twee leerlingen, deze ochtend in Wijkcentrum Heksenwiel. Maar eigenlijk is een individuele benadering ook wel fijner. Edith heeft een Samsung, Frans van Vugt (77) een HTC. En die werken iets verschillend en dus is een klassikale les onhandig. ,,Ik wil er wat zekerder in worden. Ik zoek regelmatig dingen op, maar de telefoon reageert soms anders dan ik verwacht.” Dat geldt ook voor Frans. Hij prefereert nog altijd de normale computer. Deze nieuwe telefoon kost moeite; het bellen alleen al is een opgave. Met een pennetje toetst hij via de toetsen de naam van zijn vrouw in, maar zo vindt hij haar niet. Docent Aat Eland wijst op zijn recente oproepen. Daar staat ze. Frans belt. ,,Ja, ik zit bij de cursus. Ik belde om even wat te testen”, zegt hij.

Edith leunt soms op haar man, als het over techniek gaat. Ze twijfelt te vaak. Is deze mail ongewenst of juist gewenst? ,,Kinderen van 9 drukken op knopjes, die ik niet eens aandurf. Het werkt intuïtief, dat weet ik. Maar als je ouder wordt, is dat echt lastiger.”

Eigenlijk heeft Frans zijn telefoon vooral om te bellen. En om het weer te checken. Door zijn omgeving wordt hem afgeraden via de AliExpressen van deze wereld spullen te kopen.

Edith weigert dit ook, maar dan uit principe. ,,Winkels sluiten hun deuren, er is zoveel leegstand. Ik wil gewoon naar een goede drogisterij kunnen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven