Andro Knel verbroedert NAC en Sparta nog altijd

Andro Knel verbroedert NAC en Sparta nog altijd

SINT WILLEBRORD – Voetballer Andro Knel (1967-1989) was een geliefde jongen bij Sparta. Dat hij, met zijn karakteristieke rastaharen, vaak op rollerskates naar trainingen kwam is inmiddels een warme anekdote, die nog altijd verteld wordt. Knel verhuisde naar NAC, maar het noodlot gaf hem niet de tijd om zo’n zelfde status te verkrijgen als in Rotterdam. Op 7 juni 1989 stortte het vliegtuig met daarin het Surinaamse Elftal neer bij Paramaribo. Met Andro Knel erin.

Aan de Beatrixstraat werden toentertijd bloemen gelegd, vooral door NAC- en Spartasupporters. ,,De clubs lagen elkaar altijd al, ook voor dit drama”, weet Johan Wierikx, sinds 1970 NAC-supporter. Tijdens deze rouw ontstonden vriendschappen. Ontstond een connectie, die nu nog springlevend is.

Andro Knel Bokaal

Vrijwel ieder jaar strijden NAC- en Spartasupporters om de Andro Knel Bokaal. Als NAC en Sparta niet in dezelfde divisie spelen -en dat gebeurt nogal eens- spelen de clubs normaliter in de voorbereiding vriendschappelijk. Meestal op Sportpark De Gagelrijzen in Sint Willebrord.

Verbroedering

Spartaan Peter van der Zwan en NAC’er Martijn Koks zijn al jaren de sterkhouders, maar weten dat dit stokje eenvoudig doorgegeven kan worden: beide teams bestaan vooral uit jonge gasten. ,,Dit sportcomplex is de ideale setting”, glundert Van der Zwan. ,,Gewoon bij een amateurclub, lekker een potje voetballen en daarna lekker bieren. We herdenken Andro Knel, maar dit staat ook in het teken van verbroedering. We laten zien dat we samen kunnen zijn.”

De Andro Knel Bokaal is altijd voorafgaand aan NAC – Sparta, of andersom. Vorig jaar kon het geen doorgang vinden, omdat het competitieschema dat niet toeliet: de wedstrijden waren op een vrijdag en een woensdag. ,,Ik vind het niet erg, die bokaal stond mooi in ons supportershome”, grapt Van der Zwan, die er gelijk aan toevoegt de bokaal het liefst jaarlijks te willen spelen.

Naam in stand

De sfeer vooraf is gemoedelijk, vriendschappelijk, respectvol. ,,We kunnen de media uitnodigen, maar dit zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn”, vindt Koks. En wat betreft Andro Knel? ,,Als je ieder jaar de Andro Knel Bokaal organiseert, houd je zijn naam ook in stand.”

Deze editie van de Andro Knel Bokaal werd gewonnen door Sparta, met 1-0. Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat Knel overleed. ,,Daar willen we wel iets speciaals voor doen”, overwegen Koks en Van der Zwan. Want dat Andro Knel nog vele jaren zal voortleven in de harten van beider supportersgroepen, werd zaterdagmiddag eens te meer bewezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven