Amphia: blik op de toekomst

Op zaterdag 19 maart organiseerde het Amphia een open dag. Ik bezocht zowel de vestiging aan de Bredase Molengracht, als ook in Oosterhout. Hier de Bredase versie:

img_20160321_083630.jpg

Eens in de twee jaar organiseert het Amphia een open dag, in het kader van de Week van Zorg en Welzijn. Afgelopen zaterdag opende het ziekenhuis de deuren aan Langendijk en Molengracht in Breda, als ook aan Pasteurlaan in Oosterhout. In totaal trok het evenement zo’n 6400 geïnteresseerden.

Uiteraard is er aan de Molengracht uitgebreid aandacht voor de aanstaande nieuwbouw van het ziekenhuis. Het enorme braakliggende terrein op de hoek van de Molengracht en de Claudius Prinsenlaan vertoont ook al de eerste tekenen van een fikse uitbereiding. Hier wordt thans de eerste parkeergarage gebouwd, medio 2019 moet het enorme project voltooid zijn. Bianca van Geffen werkt als medisch secretaresse aan de Molengracht en kijkt uit naar de aanstaande modernisering. “Eerlijk gezegd weet ik niet zo veel van de bouw, maar momenteel pendel ik erg veel tussen de locaties Langendijk, hier en Etten Leur. Dat hoeft dan waarschijnlijk niet meer, alles komt onder één dak. Straks ga ik zeker even kijken naar de nieuwbouwplannen, ik ben erg benieuwd.” De nieuwbouw gaat in een aantal fases, er is nog veel onzeker. Vast staat dat de locatie aan Langendijk verdwijnt en dat er een aantal functies van Oosterhout naar de Molengracht overgeheveld wordt. “Maar dat ziekenhuis blijft wel bestaan en slankt vooralsnog ook niet af, maar krijgt andere functies. Ook de vestiging in Etten Leur blijft”, geeft woordvoerster Judith Jansen aan. De route van de open dag is, uiteraard, beperkt tot een klein gedeelte van het ziekenhuis. Alleen de begane grond en een deel van de eerste verdieping is bereikbaar. Toch is er aan de Molengracht veel te beleven voor jong en oud. Bij de ingang staat een ambulance klaar en wordt een rampenoefening gedemonstreerd. In de ontvangsthal is het al vroeg een drukte van belang. De 15-jarige Tessa de Koning weet het zeker: ze wil later de zorg in. “Op dit moment ben ik geïnteresseerd in oncologie. We zijn er nu nog niet zo lang, maar ik wil alles zien en vind alles interessant. We komen net van neurologie, die hele leuke hersenspelletjes hadden. Maar ik kijk vooral uit naar de operatiekamers, straks.” Harry Schets en z’n vrouw laten hun bloeddruk opmeten. “Die is te hoog, dat weet ik. Ik was benieuwd of deze ook te hoog was als ik niet voorbereid zou zijn. Helaas, dat is dus zo.” Het oudere echtpaar kijkt hun ogen uit. “We hebben voorlopig weinig ervaring in ziekenhuizen. Zo’n open dag is erg interessant, verder hopen we hier niet terecht te komen.”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »