Als held het podium van het Spanjaardsgatfestival op

BREDA – Een uurtje voor hun optreden zitten de Buddy’s in De Corenmaet. ,,Dus op het moment dat ik wat zachter speel, komen jullie het podium op?”, vraagt Baran Aziz. ,,Nee, wij komen het podium op en dan speel jij wat zachter”, wordt besloten.

De Pinkstermaandag van het Spanjaardsgatfestival wordt traditiegetrouw ingevuld door de Nieuwe Veste. En omdat het festivalthema dit jaar ‘legends’ is, heeft de Bredase cultuurinstelling voor haar eigen interpretatie van het begrip gekozen en Bredase helden uitgenodigd. Waaronder Buddy to Buddy, waarbij vluchtelingen gekoppeld worden aan Bredanaars. Grote zenuwen zijn er niet vooraf. ,,Omdat we het last minute doen, voor ons werkt dat fijn”, legt Hannah Wiersinga van het project uit.

,,Zal ik wat rustigs doen of juist wat uptempo? Het wordt in ieder geval een oosterse sfeer”, grijnst Aziz vooraf. Hij zal de saz bespelen, een snaarinstrument van Koerdische komaf. Lianne Kleinjan is buddy van Saleh Zidan en draagt een gedicht voor. ,,Onze vriendschap inspireert me. Deze tekst is van twee en een half jaar geleden. Hij reageert daar op het podium op; zo laten we zien dat we open staan voor elkaar.”

Vlak voor het optreden stroomt het ponton vol met publiek van niet-Nederlandse komaf. ,,We hebben het op Facebook gezet, dus hele families zijn hier”, vermoedde Wiersinga al vooraf.

Een stuk rustiger is het nog bij aanvang van de dag. Veertig jonge danseressen van dansschool The Wall of Dance uit Galder gaan los op het hoofdpodium. ,,We hebben flink geoefend en het ging ook heel goed”, klinken Lyan Verheyen (10) en Godelieve Vermeulen (5) naderhand enthousiast.

Daphne Donkers van de dansschool is trots. ,,Je vertelt van te voren hoe tof het is om daar te staan en dat het superhelden zijn. Er was zeker gezonde spanning, maar vooral heel veel zin.” Vlak na dat optreden van de veertig jongelingen is het de beurt aan oud-atleet Cock van Blerck (86), die een warming-up verzorgt. Zo geeft een flinke diversiteit aan Bredase helden kleur en beweging aan deze tweede Pinksterdag.

Het weer lijkt rond vier uur roet in het eten te gooien voor het restant van de avond. Er is zwaar weer op komst, maar het buigt af. ,,Het zit deze week echt allemaal net mee”, is Marja van Lieshout van het festival opgetogen. En over deze dag: ,,Voorgaande jaren was het vaak wat rommelig en ongeorganiseerd, er zit nu echt lijn in. Nieuwe Veste verdient een groot podium in de stad. Ik vind het tof dat dit zo breed wordt opgepakt en dat er een fijn gevarieerde dag staat.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven