Alles in lichtjestocht is verrassing

DONGEN – Zo’n 600 mountainbikers namen zaterdagavond deel aan de tweede editie van de Lichtjestocht door Dongen en omgeving. “Elk gedeelte van de tour is weer een grote verrassing”, aldus deelneemster Annemarie van den Berghe uit Oosterhout.

Het veelal donkere parcours beslaat 40 kilometer en voert de deelnemers door het dorp zelf, langs het kanaal, door de bossen en via loodsen, terreinen en tuinderijen van 26 deelnemende bedrijven. “De rijders gaan zelfs bergop naar een eerste verdieping van een autoshowroom”, schetsen Cees Verbunt en Jean-Pierre Rooijakkers van organisator TC De Kleppers.

Het idee van deze tocht komt uit Esbeek, waar een dergelijke tocht al jaren gehouden wordt. “In 2014 organiseerden we voor het laatst de Kleppers Veldtoertocht. Het was de tiende editie, met elk jaar dezelfde route. We wilden echt iets totaal anders doen.” Het werd een tocht in het donker, voor iedereen. Mits een goede mountainbike en ruimschoots aanwezige verlichting.  “De Lichtjestocht heeft geen competitie-element, maar heeft vooral als doel te plezieren en te verrassen. Daarom wilde ik ook meedoen, de ingrediënten maken nieuwsgierig”, legt Cilia Zaal uit Mijdrecht uit. “Ik ga er compleet blanco in, weet echt niet wat te verwachten. Alleen dat het zeer gevarieerd moet zijn en dat je je ogen uit zal kijken.”

Halverwege de tocht is een pauzemoment ingelast, vlak nadat de rijders een autokerkhof doorkruisen. De loods van de autosloperij aan de Watertorenstraat is fraai verlicht en gedecoreerd. “Het is heel gaaf”, schetst Annemarie van den Berghe. “Vrijwel alle bedrijven hebben een soort parcours gecreëerd, tot een modderpoel aan toe. We zijn over een auto heengereden, daar had een bedrijf een bruggetje overheen gebouwd. Maar je rijdt ook door pikkedonker bos. Elk stukje route is een verrassing en telkens denk je: wat gaat er nu gebeuren?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »