Alles draait om sfeer, om gevoel

BREDA – Geen lobby of reclame, maar eerlijke informatie. Zodat kinderen voor zichzelf de beste keuze maken. De Bredase middelbare scholen houden verspreid over drie weekenden open dag. Zaterdag proefden potentiele nieuwe leerlingen sfeer bij De Rotonde, Scala, Orion Lyceum, Christoffel, De Nassau, Mencia de Mendoza, Tessenderlandt en Newman College. Leraren en leerlingen leiden rond en beantwoorden vragen.

Zoals scheikundeleraar Davy van der Vaart van het Newman. ,,Een school draait om sfeer, om gevoel. Voor de kinderen gaat het er echt om hoe een dag eruit ziet. Ouders willen specifiekere dingen weten, zoals omgang met dyslexie of hoogbegaafdheid.”

Ervaart ook Jinte Vriens van VWO6, die als ambassadrice optreedt. ,,Leraren kunnen heel veel vertellen, maar wij hebben de ervaringen”, legt ze uit. Als de kinderen en de ouders tijdens de open dag even gescheiden worden, schrijven de kinderen anoniem vragen op. ,,Dat levert hele andere vragen op dan als hun ouders erbij zijn. Zoals of je je mobiel in de klas mag hebben? Of wie de leukste leraar is?” Die ambassadrices komen uit iedere klas. ,,Omdat ik niet goed weet wat er nu in de brugklassen speelt. Dat is toch al wat jaartjes geleden, daar kan ik geen goed antwoord op geven.”

Het Newman College staat voor de bèta-profilering. ,,Dat speelt een rol, maar scholen zijn toch vaak ook vergelijkbaar. Een Graaf Engelbrecht richt zich op sport, maar dan kom je hier ook voldoende aan je trekken. Die profilering zijn eerder accenten”, legt Van der Vaart uit. Talloze factoren spelen een rol bij de keuze voor een school, maar uiteindelijk draait het om het juiste gevoel.

Een belangrijk onderwerp zijn de lessen van zeventig minuten, die het Newman als enige aanbiedt. ,,Die zijn echt fijn. Leerlingen worden er rustiger van, je kunt meer aandacht aan iedereen geven”, ervaart Van der Vaart. Zo ziet Vriens het ook. ,,Er wordt vaak ruimte gegeven alvast aan je huiswerk te zitten. Ik vind dat fijn, je kunt direct je vragen stellen.”

Bij het Newman is plek voor 270 eerstejaars. Vorig jaar was er geen loting noodzakelijk, maar ze zijn niet uit te sluiten. ,,Daarom is het verstandig om ook een tweede en misschien wel derde keuze te hebben.” Voor Van der Vaart is zo’n dag niet spannend. ,,Natuurlijk staan er nu plantjes die er anders niet staan en zijn de ramen vers gewassen; je zet je beste beentje voor. Wij dragen de school uit, daar zit geen spanning op. En ik mag vandaag de hele dag met scheikunde spelen. Ik doe niets liever, dus ik vermaak me wel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »