Al rijdend in een riksja herinneringen ophalen

Al rijdend in een riksja herinneringen ophalen

BREDA – Naar Meersel-Dreef, of naar de kinderboerderij. Of een rondje Wilhelminapark. Theo Vermeulen neemt zijn moeder Cora en zijn dochter Anne met liefde een middagje mee. Naar waar zijzelf heen willen. Op de riksja. Hij fietst, de twee voorop genieten samen van hun ritje.

Vermeulen huurt de riksja van Zorg voor elkaar Breda. Of nou ja: hij betaalt daar niet voor, zijn ritjes hebben immers een zorgkarakter en dan zijn de apparaten gratis te gebruiken. Cora (87) is namelijk dementerend, Anne (17) heeft een verstandelijke beperking. Zelf kunnen ze niet fietsen, maar ze genieten van het samenzijn. Van de wind door de haren.

,,Anne heeft een korte aandachtsspanne. Raakt snel verveeld en wordt dan nukkig. Op de fiets komt ze helemaal tot rust. Ze geniet. Mijn moeder is stilletjes, maar ze houdt van Breda. Herkent de omgeving als we fietsen en ze vindt het fijn om naast Anne te zitten. Zo met z’n drietjes is het heel gezellig.”

Dat is ook het idee van Zorg voor elkaar Breda. Zij hebben twee riksja’s beschikbaar, te reserveren via de website en af te halen in de fietsenstalling aan de Oude Vest in de binnenstad. Ze rijden nu sinds maart rond en er zijn inmiddels al 257 ritjes gemaakt. Zorginstellingen in Breda reserveren de twee voertuigen met enige regelmaat, waarbij zogenoemde vrijwillige piloten mensen rondrijden. Waar ze ook maar naar toe willen. ,,Met een straal van zo’n 6 of 7 kilometer, Breda zeg maar. Maar ook daar zit wel vrijheid in”, legt Elly Beek van Zorg voor elkaar Breda uit.

Het gaat niet om het van a naar b brengen, maar om het fietsgevoel. Normaliter worden beide riksja’s ingezet, opdat de twee piloten elkaar kunnen helpen en ondersteunen. En voor het samenzijn. ,,Het gaat per dagdeel, van zo’n zes uur. De piloten rijden rond en praten met de mensen. Halen samen herinneringen op.”

In Breda zijn zo’n twaalf vrijwillige piloten, voornamelijk net-gepensioneerden. Vermeulen is enigszins uitzonderlijk: hij is directe familie en doet het zelf. In de riksja zit wat elektra, dat het rondrijden vergemakkelijkt. ,,Als je het trucje kent, is het eenvoudig. Er is zelfs een noodnummer dat je kan bellen als er iets defect is, maar dat is nog nooit gebeurd.”

De riksja is in principe ook voor andere doeleinden te huur, maar dan niet gratis. En er zijn voorwaarden aan verbonden.

Het liefste rolt Zorg voor elkaar Breda het initiatief verder uit. Over de wijken, met meer riksja’s. ,,Nu kun je alleen terecht bij de Oude Vest, voor de doelgroep is dat soms te ver weg.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven