Aanleg zelf ontworpen park

Tekst is in de krant een stuk ingekort.

BREDA – Het terrein is inmiddels afgesloten met hekken, de graafmachines hebben het eerste werk verricht en op de oppervlakte liggen de leidingen klaar om in de grond geplaatst te worden: afgelopen maandag begon de aannemer met de realisatie van Park Geeren Zuid, vlakbij winkelcentrum Hoge Vucht.

De buurt had veel inspraak in dit project, wat goed te zien is op de bouwtekeningen. Geen eenduidig park, maar bijzonder gevarieerd. “Zoals de buurt ook veel variatie kent. Hier wonen tientallen verschillende culturen, die straks samenkomen op één punt”, vertelt buurtbewoonster Willy Bierchall. In de eerste bouwfase, tot november, wordt de parkvijver gegraven, de kronkelige paden gezet en worden de plekken voor de speeltoestellen gecreëerd. Vervolgens worden in het najaar de struiken, planten en bomen geplant. In het voorjaar van 2017 worden de attributen die het park rijk zal zijn geplaatst, waarna het park gereed zal zijn. De 10-jarige Mohammed Annahari van basisschool De Fontein heeft er zin in. “Vooral het voetbalveldje, hier bij de school. Ik zal veel in het park te vinden zijn, ook de kabelbaan van dertig meter lang en die nieuwe bochtglijbaan klinken echt leuk.” Niet alleen de jeugd krijgt een speeltoestel; er wordt ook een zogenoemde senioren gymtoestel geplaatst. Uiteraard staan op diverse plekken bankjes, waaronder enkele picknickbanken. Centraal in het park komt de vijver te liggen, waar regenwater eenvoudig in zal stromen. Water zal  sowieso een belangrijke rol spelen in het nieuwe park, getuige ook het watertappunt.

Park Geeren Zuid belooft dus avontuurlijk te worden. Ontworpen in bijzonder nauwe samenspraak met Wijkavontuur, de buurtonderneming die de wensen van de wijk samenbracht. “We leven in deze buurt erg prettig samen, we omarmen de verschillen die we hebben en dat werkt. Je zou dus kunnen zeggen dat dit park symbolisch is voor de buurt”, voegt Bierchall toe. Aan de Hendrik Berlagestraat komt een rozentuin, een educatieve tuin en een siertuin. Iets verderop is een veldje waar honden los mogen lopen. Het project heeft een totaal kostenplaatje van 1,2 miljoen euro. Veel geld, vindt buurtbewoner Anita. “Op papier ziet het park er heel mooi uit, maar ik moet het nog zien. Ik heb wat scepsis; hoe ziet het er een jaar na oplevering uit? Hoe zit het met bijvoorbeeld veiligheid, hangjongeren? Met onderhoud?” Daar zijn verregaande afspraken overgemaakt, verzekert Tonnie  Colen van Wijkavontuur. “Met politie, met gemeente en ook binnen de buurt. Je kunt niet alles voorkomen, maar de doelstelling is echt om hier een prettig, veilig park van te maken.” In het park komt ook een multifunctioneel kunstwerk te staan van ruimtelijk ontwerper Nina Lenting, wederom in nauwe samenspraak met de buurt. Het kunstwerk wordt één met het landschap en hier komen sport en ontspanning samen, voor alle leeftijden. Midden in het kunstwerk prijkt een pin, als ‘eyecatcher’. Hier zit verlichting in, en -als voornaamste wens van de jeugd- een wifi-hotspot. Colen: “Een van de kinderen opperde het idee om er ook een grote klok in te plaatsen, zodat hij precies kon zien hoe laat hij naar huis moest. Dat vonden we een prachtige toevoeging.”

Op zaterdag 18 juni geeft wethouder wijkzaken Patrick van Lunteren, samen met bewoners en de aannemer van het project, het startschot van de bouw. Het terrein wordt omgetoverd tot Geeren Beach en opent om 13:00u. De festiviteiten duren tot ongeveer 17:00u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »