60-jarig Newmancollege is altijd open geweest

BREDA – ,,De algehele sfeer hier is nauwelijks veranderd. De school geeft zowel leerlingen als ouders altijd alle ruimte”, schetst Wim Mathijssen de ziel van het Newmancollege. De Bredase school bestaat zestig jaar en viert dat onder andere met een boek en een speciale krant. Voor dat boek sprak een samengestelde redactie onder leiding van Mathijssen met veertig leerlingen, verspreid over verschillende examenjaren. ,,En we hebben een interview gedaan met de allereerste eindexamenklas, uit 1964. Allemaal zeventigers nu.”

Het boekwerk vangt het Newmancollege goed, vindt Mathijssen. Oorspronkelijk was het idee om 186 pagina’s te vullen, maar het zijn er 248 geworden. ,,We hebben het journalistiek aangepakt, met open vragen naar de leerlingen toe. Zij bleken overwegend positief, met her en der wat opmerkingen over mindere ervaringen met bijvoorbeeld leraren. Maar we hebben blijkbaar toch behoorlijk gelukkige leerlingen gehad hier.”

Bemerkte ook actief docent Egbert Hardorff, die redactioneel meewerkte aan het boek. ,,Het is zo leuk om te lezen hoe leerlingen naderhand hun leven ingericht hebben. Vaak zijn dat verrassende paden. Je laat ze toch los als ze 18 zijn.”

In 1959 werd de Rooms Katholieke HBS voor jongens en meisjes opgericht. Een school zonder naam,  noemde deze krant het indertijd. In 1969 veranderde dit in het Newman Scholengemeenschap, naar John Henri Newman. De Engelse kardinaal werd onlangs nog heilig verklaard. Na omzwervingen door de stad, met noodgebouwen op meerdere locaties en verschillende fusies, landt het Newmancollege in december 1979 op de huidige plek: de Verviersstraat in Breda-Noord.

De gepensioneerde Mathijssen gaf 38 jaar les op deze school. Startte in 1973 en gaf er levensbeschouwing en godsdienst. ,,Dat zegt veel over de school: het zijn vakken die niet op de lessentabel staan. Daar moeten dus uren voor worden vrijgemaakt. Als je een goed verhaal hebt, of je nu docent, ouder of leerling bent: er wordt naar geluisterd en ze willen het proberen. Dat vertrouwen wordt altijd gegeven.”

Dat is nog steeds zo, bemerkt Hardorff. Hij is met zijn 40 jaar een betrekkelijk jonge leraar, maar inmiddels al dertien jaar actief. ,,We geven leerlingen steeds meer verantwoordelijkheid en daarmee ook meer kansen. In de debatclub, de schoolkrant, het theater. Ik hoor vaak bij reünies van leerlingen: had ik er maar meer uitgehaald.”

In het boek komen alle vijf de rectoren die de school leidden aan bod. Ook de huidige Raymond van Velthoven. ,,Hij zei: er is hier te weinig historisch besef, dat moet worden opgeschreven en gedocumenteerd. Hij gaf ons alle ruimte, zonder een te strak budget. Dat bedoel ik, dat zit kennelijk in het dna van de school”, legt Mathijssen ui

De komende week kenmerkt zich door feestelijkheden op en buiten de school. Dinsdag is er een schrijversdag ingepland. Schrijvers Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Jaap Robben en Ronald Giphart komen de havo- en vwo-leerlingen dan vertellen over literatuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven