25 jaar Paaspop Den Hout: groot geworden door klein te blijven

DEN HOUT – Dit weekend staat de 25e editie van Paaspop Den Hout op het programma. Zaterdag beklimmen publiekstrekkers Nielson en Guus Meeuwis het podium, zondag staan Golden Earring, ‘huisband’ WC Experience en de Paaspop Jubileumshow op het programma. Bescheiden begonnen en langzaam veranderd in een festival met de Nederlandse top, zonder de basis uit het oog te verliezen: ,,Met geduld en zorgvuldigheid groeit het festival ieder jaar en blijven daarbij financieel gezond”, denkt zanger Patrick Marcelissen van WC Experience. Zij waren erbij, die eerste keer in 1995.

,,Het was snikheet die dag”, herinnert hij zich die eerste keer nog. ,,En gelijk gezellig. Gewoon een tent zonder vloer, meer was het niet.” Zij waren toen de headliner. De publiekstrekker. Publiek trekken ze nog zonder meer, maar tegenwoordig staan ze ’s middags geprogrammeerd (zondag 15:30, red.). Marcelissen vergelijkt zijn band wel met Paaspop: geen onehitwonder, maar de lange adem. Bouwen. Langzaam beter, groter, mooier. ,,En inmiddels is het een van de belangrijkste festivals van de regio, zonder het eigen karakter uit het oog te verliezen. Het publiek is regionaal, iedereen komt hier op ’t fietske naartoe.”

Zoals Jan van der Steen uit Made doet. 70 jaar is ie en vaste bezoeker, al 25 jaar. Hij zag het festival groeien, maar wel ten goede. ,,Ze pakken echt de bands waar de mensen van houden. Paaspop is biertjes drinken en met elkaar buurten, met goede muziek. Qua grootte is het nu ideaal; je kunt het prima volgen op de schermen en ook nog dichtbij het podium komen.”

Nee, veel veranderd hoeft er niet te worden aan het concept. Dat er ieder jaar veel dezelfde bands staan, ziet Van der Steen niet als iets negatiefs. Het is altijd uitverkocht, dus waarom veranderen? ,,En er zit altijd wat onbekends bij. Ik hou van goede muziek, ik hou van kwaliteit. Paaspop biedt mij dat.”

Zowel Marcelissen als Van der Steen raden Paaspop af te vertrekken: ,,Dit is een prachtige omgeving, Paaspop hoort hier op de Houtse Heuvel”, vindt Van der Steen. Een verhuizing is ook niet aan de orde, vertelt Bram Bul van de organisatie. ,,Groter zullen we niet meer kunnen worden qua capaciteit, maar het festival hoort hier. Groter zou ook betekenen dat we meer moeten vragen aan onze vrijwilligers, dat kan ook niet.”

De zaterdag is uitverkocht, voor de zondag zijn nog wat kaarten. Dan staat de Paaspop Jubileumshow op het programma. ,,We hebben een show ontwikkeld met Oosterhouter Jimmy van den Nieuwenhuizen. Hij speelt vaak bij de Vrienden van Amstel Live.” Xander de Buisonjé, Wulf en Martijn Fischer geven acte de présence. Het festival is verbreed in die 25 jaar, zegt hij. Er is een tweede podium, met Nederlandstalig en wat hardere dj’s. ,,Dit jubileum is wel een moment om te kijken wat we kunnen veranderen om het nog eens 25 jaar te doen.”

Ter ere van het jubileum is het festivalterrein vrijdagmiddag van 14:30 tot 19:00 uur al gevuld met springkussens. Voor de kinderen van Den Hout. Wipneus & Pim Familyshow geven voor hen een optreden op het grote podium.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven