In: nieuwsbrief Oreon juli 2020, verstuurd op 8 juli 2020
Voordat onze led-armaturen ook daadwerkelijk operationeel in de kassen hangen, onderwerpen we hen uitvoerig aan onze eigen tests. Hoe reageert de armatuur bijvoorbeeld op extremen, zoals tropische of juist temperaturen ver onder het vriespunt? Met een uiterst nauwkeurige goniometer testen we zelf wat de output is; de specificaties die de led-fabrikant meegeeft zijn daarom niet leidend. Want we weten: ieder type armatuur is anders en loopt daarom verschillende soorten optische verliezen op, waar de led-fabrikant geen invloed op heeft.
Maar wat testen we? En hoe? We laten een lamp jarenlang volledig ondergedompeld in water liggen. We testen versneld de veroudering, door lampen maandenlang op extreem hoge temperatuur te laten branden. Het kwik van het koelwater loopt op tot boven de 75 graden.
Iedere lamp die van de band rolt wordt uitvoerig getest. Op veiligheid, middels doorslagspanning en kwaliteit van de aarding, maar ook simpelweg op werking. Voordat de lamp goedgekeurd is, heeft deze al vijf uur aan één stuk gebrand bij ons. Een machine vision systeem controleert of iedere individuele led goed werkt.
We bouwen beveiligingen in die uitgaan van het ergste. Op meerdere plekken in de lamp zitten temperatuursensoren, die de lamp uitschakelt voordat er schade kan ontstaan. Als het koelsysteem om wat voor reden dan ook uitvalt, voorkom je in dit geval al erger. Daarnaast wordt de stroom van iedere led string gemonitord.
Zo doen we er alles aan om schade, of erger, bij extremen te voorkomen. Bij iedere lamp, bij ieder onderdeel van het totale systeem. Van het led-armatuur tot de waterkoeling. Het is namelijk cruciaal te weten of de lampen ook kunnen omgaan met extreme situaties. Zo hangen we alleen een compleet systeem op in kassen, die van a tot z getest zijn en gegarandeerd veilig en stabiel zijn.